De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Ankerkaarten.

Een vriendin van mij experimenteert met het maken van ankerkaarten. Ik neem ze in me op, doe er iets mee en koppel terug wat ik met het anker gedaan heb.

Eerste 3 ankers gaan over bos. Ik ga niet alles delen wat ze me gaf. Dat is aan haar. Door dat niet te doen missen we wel de woordkunsten, het handschrift en de beelden die het anker STERK maken.

1 Verbeeld je bos.

Eerste anker ging over toekomst, een beeld van hoe de wereld eruit zou kunnen zien.

Oh dacht ik, daar was ik al eens dit jaar. 100 dagen lang heb ik in het Imaginary world boek “the more beautifull world our heart knows is possible” & “in wat voor wereld wil ik leven” verbeeld.

Wat zou dan voor mij een re-connect, een verdiepingopdracht zijn. Want zo gaat dat met ontwikkeling. Ik was op die plek al eens, de bedoeling is dat ik nu weer iets dichter bij de essentie kom.

Ik maak ervan: Zet op 1 A4 wat het belangrijkste is wat in dat boek staat. Dit werd het:

2 Begin met aanplanten van je bos

Ik worstel met die opdracht. Omdat ie gaat over samen, (on)zichtbaarheid van individuen in systemen. De eerste stap zetten.

En besluit te starten met op een blad te zetten wat de beweging is die ik wil ondersteunen. Met daarrond de mensen waar ik op dit moment mee verbonden ben en waar ze mijn rolmodel voor zijn.

Vervolgens blijkt dat die eigenschappen goed passen bij mijn unieke bijdrage: open, zacht-moedig, wervelwind. Dat ik bij de mensen op het blaadje zie dat ze al een aantal van die aspecten verbinden en zichtbaar in de wereld zetten.

Als eerste stap deel ik het met 3 mensen die op de tekening staan. Voor jullie heb ik alle namen weggehaald.

Het heeft de 3 woorden meer “geladen”, met woorden, beelden en rolmodellen;

Open

  • een allesomvattende dienende liefde
  • present in het moment
  • connectie met veld/intuitie en ernaar handelen
  • lichaam is onderdeel van de communicatie, sterker dan woorden

Zacht-

  • speels/licht
  • je doet ertoe, je bent ok
  • dagdagelijks creatief, het hoeft niet groots

-Moedig

  • Ingaand tegen heersende opvattingen
  • De essentie zien en om dat zichtbaarder te maken dood durven laten gaan
  • Volharding, de details doen ertoe
  • Leef voluit

Wervelvind

  • Essentieel om de beweging te ondersteunen als ie vast zit, gestopt is.

3 De deur in het bos staat op een kier, wat is erachter.

Ik ben nieuwsgierig, maar blijk dat te zijn naar hoe die kier eruit ziet. Die ben ik even kwijt. Wat erachter zit heb ik wel helder. Ik ga journalen met de vraag “Wat is de kier”

Het antwoord: De kier zit in mensen. Zij wijzen naar andere structuren, waarden en communicatie.

En dan zegt mijn lijf dat het klopt en protesteert mijn hoofd heftig. Het dwarsboomt.

Een hoofd dat niet meewerkt wil je ergens tegen beschermen. Waartegen dan vraag ik me al verder schrijvend af. Ik moet denken aan een gesprekje met een student dat ik onlangs voerde. Ik vertelde dat ik ergens had gezegd op de vraag: wat voor mensen worden accountant, ik had geantwoord introverte hoogsensitieve mensen die op die manier dat wat binnenkomt willen structureren (deze student herkende dat 🙂 ) Vertelde erbij dat ik er inmiddels achter ben dat dat niet helpt, dat meer structuur het niet oplost. Waarop ik natuurlijk prompt de vraag kreeg naar wat wel. Enfin, ik heb iets gezegd maar ging nu tijdens het journalen dat verder uitdiepen.

Waar bescherm je tegen, wat is er dan nodig om niet meer te hoeven beschermen.

Voluit leven en een levenlang hebben om te ontdekken hoe:

Ik ben ok, nothing to be fixed

Wat ik aan het doen ben heeft de wereld ook nodig, het dient.

Energetisch gaat mijn aandacht naar mijn eigen lessen 

Ik geef wat ik kan

Ik neem niet meer dan nodig.

Deze klopt nog niet helemaal “Energetisch gaat mijn aandacht naar mijn eigen lessen” Het is iets met de lessen/emoties van de ander niet de jouwe maken. Als dat lukt kan je ook met je aandacht bij de lessen van de ander ondersteunen. Dat zit dan in het ik geef wat ik kan stuk.

Conclusie eerste 3 ankers

Voor mij werken ze krachtig, die ankers. Zoekend naar waarom kom ik dan op woordkunsten, handschrift, foto’s. De link met intuïtie, vertaald voor het hoofd. De vrijheid in de invulling die er is.

Om dan tegen mezelf te zeggen. Stop met het zoeken naar verklaringen. Dit is wat ze moeiteloos kan, het is talent en intuïtie. En dat maakt dat zij “als vanzelf” de vorm in grote lijnen goed doet.

Ik vermoed dat ze om de details goed te krijgen een ander gaat nodig hebben. Iemand met aspect volharding/oog voor details als primaire kwaliteit. Mijn vermoeden is dat dat stuk zelf doen gaat afleiden van de flow.

Wat het natuurlijk een interessante vraag maakt of ik bereid ben om bewust in te zetten op het wervelwind-deel en voor de rest op anderen te steunen. Of zijn open en zacht-moedig onderdeel van mijn wervelwind-tools.

PS Opeens denk ik. Deze blog dient ook om mijn hoofd gerust te stellen, het hoofd wil snappen waarom we een bepaald pad gaan lopen. En als ik dat negeer, die behoefte om te begrijpen, dan dwarsboomt ie. Gaat volgens Alan Seale over als je hoofd vaak genoeg ervaart dat ziel/intuïtie vertrouwen mooie dingen oplevert.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén