Inzetten op: laten zien van mijn liefde voor en fascinatie met deze insecten.
Deel 1: de bestuiving. Mijn reden om imker te worden (inleving/visualisatie bestuiving)
Het verzoek was om als het ging iets extra te doen met bestuiving. Daarvoor ontwikkelde ik de TedEd les Hoe bijen en planten samenwerken om te overleven. Deze begint met een video van een man die al jarenlang gefascineerd de bestuiving vastlegd in beeld. In samenspraak met mijn zoon doen we de video en de vragen. En vertellen we gewoon dat er verdiepingsmateriaal is.
Deel 2: Mijn ups en downs als imker. De prachtige systemen en processen in de kast. Aan de hand van eigen foto’s.
De google quiz was de vorige keer een leuk idee. Maar de foto’s waren niet helder en de vragen niet leesbaar. Bovendien miste ik de verhalen zoals ik die had kunnen vertellen aan groep 7. Het was fijn dat die groep7 vooraf informatie hadden gekregen van schoolgidsen over (het jaar van) de bijen.
En dus…
- krijgen de leerlingen (per 2) nu een a4 met een visualisatie van een bijenjaar (bijen@wur)
- heb ik de afbeeldingen in Haiku gezet
- en de vragen gemaakt in google en ouderwets uitgeprint (per 2 leerlingen)
De foto’s:
Verhalen bij de foto’s:
Eerste keer: De spanning van mijn eerste bijenvolk
De dood: Ja, ook ik heb al eens in de winter een volk verloren. Aan varroa. Pijnlijk.
De ene zijn dood: Die fout maak je maar een keer. Lege uitgebouwde ramen verkeerd opbergen. Wasmotten(larves) zijn “in no time” “all over the place” om de bijenwas te komen opruimen.
De 2de keer: De eerste keer helemaal zelf zwermscheppen onder het toeziend oog van die hele buurt. En ondertussen ook de mensen gerust stellen/nieuwsgierige vragen (hou ik van) beantwoorden. Eitje 🙂
Welke soorten broed: In het begin weet je niet hoe te kijken. Weinig tijd, veel te zien. En ergens dat eerste jaar, moeilijkste klusje, koninginnedoppen breken. En de lege ruimtes. Ik leerde net in voorbereiding voor de les in Amsterdam dat met warmte bepaald wordt voor welke taken het werksterbroed het meest geschikt is.
Hoe zien ze eruit: Het gedoe om de “verstoten koningin” en de Koninginnestrijd na het doppen breken.
Goed kijken: Zo’n broedkamer nakijken op zoek naar eitjes. Lijkt simpeler dan het is. Het glanst soms zo dat het niet meer duidelijk is. Bijen ruimen zo goed op. Als ik bvb bij het openmaken van de kast bijen doodmaak, zie ik ze even later door de andere bijen op hun rug naar buiten gedragen worden. Te zwaar, dan helpen ze elkaar.
Klaproos: Zo schattig als ze dat stuifmeel al wrijvend naar hun poten brengen. Erg leuk om in de tuin te kijken wat ze doen. Vb Gaan drinken in de kelkjes onderaan de bladeren van de Kaardebol.
Vlakbij: Vanop het bankje kijken naar de bijen zegt vaak genoeg over hoe het met ze gaat. Deze week zag ik aan de buitenkant wanneer de nieuwe koningin terug was/begon met leggen. Bijen liepen niet meer over het plankje, de hoge toon is weg en ze brengen weer stuifmeel binnen.
Wat doen ze: Ik had een plekje gemaakt met turfblokken voor ze om te drinken. Ze hebben andere plekjes inmiddels. Bij de vijver van de buren. Bij de afvoer van het terras. Of bij het zeil van zwembad van de buren. Water druppelde op warme stenen. Super. Oplossing: zeil verplaatst naar gras.
Waar zijn ze: Over die 1ste keer dat ik het plasticje vergat en de bijen verzopen in het voer. En de reddingspoging die volgde.
Honing: Vorig jaar heel weinig. Omdat tijdens de beste drachtperiode heel slecht weer is. Momenteel veel imkers die zonder honing zaten. Ik was daarbij ook “stom”. Net te vroeg honing geslingerd. Behandeld voor varroa met mierenzuur en dan door de straat lopen en laatbloeiende lindes “horen zoemen” met mijn en heel veel andere bijen/hommels.
Kan het: Het verhaal van Oma die dat vroeger snoepte, nog geen suiker
Overleven: Kou is niet het probleem, wisselvallig wel. Mooi om te zien dat de warmte in de kast het sneeuw voor de ingang laat smelten. En darren, die zijn er sowieso niet, darrenslacht.