Volgende week presenteren de eerstejaarsstudenten hun ondernemingsplan. Daaraan hebben ze een heel semester gewerkt. Ze hebben een rapport geschreven. Bij deze eindpresentatie hebben ze een kwartier de tijd. Onderdeel van de presentatie is het financiële deel van het ondernemingsplan.
Al een paar jaar zijn wij (de docenten bedrijfseconomie en de docenten communicatieve vaardigheden) niet helemaal happy met de manier waarop ze dat doen. We realiseerden ons dat we iets moeten aanbieden waardoor ze dat beter kunnen doen.
Dit jaar hebben we daarvoor ruimte gemaakt. Met een hoorcollege. We hoopten dat te doen met een gastspreker. Maar ondanks onze inspanningen vonden we niemand die zo’n college “had liggen”. En dus hebben mijn collega en ik besloten het zelf te doen. We hebben gebrainstormd over de grote lijnen en ieder een deel van de presentatie gemaakt. Wat wij aanbieden in het hoorcollege is niet makkelijk te vinden op het internet/literatuur. Daar wordt wel geschreven over welke getallen belangrijk zijn, maar wordt amper geschreven over welke je kiest en waarom als je maar 3 a 5 minuten hebt. En ook amper over hoe je dat het beste eruit laat zien. Vb Een volledige liquiditeitsbegroting per maand op een sheet is niet leesbaar/informatief. Een grafiek daarentegen is wel helder en informatief.
We hebben vastgesteld dat de studenten 3 routes kunnen kiezen voor hun presentatie
- Een presentatie die de investeerder het vertrouwen moet geven om geld te lenen aan deze onderneming.
- Een presentatie die de investeerder het vertrouwen moet geven om te investeren in het eigen vermogen van deze onderneming.
- Een presentatie aan een “critical friend”. De ondernemers hebben geen externe financiering nodig en hebben een go/no go besluit genomen voor deze onderneming. Die go/no go onderbouwen ze met de presentatie.
Voor alledrie de opties geldt dat dit stuk van de presentatie het vertrouwen in de onderneming financieel onderbouwt, de kijker graag een orde van grootte ziet (balans en resultatenrekening), zich een beeld wil vormen of de omzetschatting realistisch is en eventueel “herinnerd moet worden” aan de overige waarde die de onderneming creëert.
Dus adviseren we:
Bij iedere route
Slide 1
- vermelding van het balanstotaal
- een visualisatie van de actiefkant van de balans
- vermelding van de solvabiliteit en de ontwikkeling ervan tijdens het jaar
Slide 2
- vermelding van de omzet
- omzetschatting uitgesplitst in klanten per dag/omzet per klant/aantal dagen, breakeven aantal klanten per dag.
- vermelding van de winst (verhouding tot de omzet/vgl branche)
- vermelding overige waardecreatie
Per route verschilt vervolgens wat er nog wordt toegevoegd.
Slide 3
- lening: visualisatie liquiditeitsbegroting en/of debt coverage ratio, zekerheden
- eigen vermogen: rendement eigen vermogen
- go/no go: visualisatie liquiditeitsbegroting, toelichting privé, REV
Morgen om 9.00 begin ik eraan. Dus als je vanuit de praktijk nog aanvullingen hebt, dan hoor ik dat graag. Donderdag is mijn collega dan aan de beurt. Tussentijds koppel ik dan even terug hoe het ging. Kan zij profiteren van wat ik leerde. Zoals ik veel ondersteuning heb gehad van haar deel van de presentatie. Daarop verder bouwen was makkelijker dan het begin maken.
We hadden het hoorcollege graag samen gedaan (om van elkaar te leren) en interactiever. Wellicht volgend jaar. Voor nu is dit al veel beter dan vorig jaar. Als studenten slagen zich hier doorheen te praten, hebben ze begrepen waar dit deel van (de presentatie van) het ondernemingsplan over gaat.
Ps 11/1 (na de uitvoering)
- De studenten die er waren vonden het zinvol.
- Met een docente communicatie afgesproken dat we goed gaan monitoren wat deze toevoeging in het curriculum doet met de presentaties. Dan kunnen we bepalen of een andere plek in het curriculum, ander tijdstip, meer “weggevend” of minder weggevend wenselijk is.