Met het begin van het schooljaar en leuke projecten gaat het wat langzamer. Met name het verwerken van de dag in een blog. Hier dan toch dag 11.
Voor het eerst heb ik er echt een woordenboek bijgepakt om te kijken of het verschil tussen consequenties en implicaties belangrijk is voor het begrijpen van deze dag. Als richtlijn nam ik uiteindelijk:
- implication= likely consequence of something.
- consequence: a result or effect
Uiteindelijk is dit wat de dag met me deed.
Idee van de dag
Als kritisch denker realiseer je je dat je manier van denken mogelijk consequenties heeft voor je handelen, je leven.
Als het dus zou lukken om vooraf de implicaties te overdenken van wat je gaat doen, dus voor je het doet. Dan kies je daarmee expliciet (voor zover dat kan) de consequenties van wat gaat gebeuren wanneer je handelt.Implicaties niet alleen van wat je doet, maar ook van wat je zegt en hoe je het zegt.
Maar hoe moet ik van het leven genieten als ik alles moet doordenken.
- Kijken naar je leven als een set van opties. Op ieder moment kan je kiezen voor optie a,b of c. Je bedenkt wat de mogelijke uitkomsten zijn van de diverse acties en beslist mindfully
- Bij een moeilijk probleem, een lijst maken van de mogelijke consequenties van de verschillende opties om het probleem op te lossen.
- Nadenken over de mogelijke consequenties van mijn huidige levenswijze
- Mijn taalgebruik observeren. Welke taal gebruik ik om mijn gedachten te framen, te letten om wat ik „impliceer” met mijn taalgebruik.
Uiteindelijk koos ik voor optie 1.
Ik hield het nog geen 2 uur vol. Bewust de verschillende opties van (kleine) besluiten doordenken lukt me alleen als ik alleen ben. In gezelschap zit ik midden in de interactie en gaat alles verder vrij onbewust.
In datzelfde onderbewuste bleef ik in de afgelopen dagen wel naar mezelf kijken. Zie ineens dat ik niet zozeer alle mogelijke consequenties van de opties doordenk. Wel vraag ik me bij bijna ieder klein en groot besluit af: “leidt dit tot een weg en een resultaat, effect waar ik in geloof/achter kan staan. (integriteit=doen waar je in gelooft).
Zie ik dat ik daar in toenemende mate strikter in word, mijn intuïtie volg. Niet in geloven = niets doen. Niet blind conformeren dus (dag 5). En pas als ik een weg zie waarbij ik mijn eigen integriteit kan bewaren, dan stap ik weer voorwaarts. Zoals bijvoorbeeld deze week bij de nieuwe regels die zijn opgelegd rondom het stagerapport. Met een deel ervan kan ik mij vereenzelvigen, geloof ik dat het bijdraagt aan het leren van de student (het deel van het onderzoek), dus heb ik met de studenten afgesproken dat ze daarmee beginnen. Vervolgens geeft mij dat ruimte om voor die delen waar ik het nog niet zie zitten (de opbouw van de rest van het rapport), het nog gekunseld voelt, nog gesprekken te voeren met mijn collega’s.
Daarmee ben ik niet de gemakkelijkste collega. Is het altijd de vraag wanneer je je conformeert omdat je bij een systeem hoort en wanneer niet.
Wat ik wel weet is dat studenten integriteit van mij “afkijken”. Dat ik dat persoonlijk de allerbelangrijkste eigenschap vind voor een bedrijfseconoom/accountant. En dat ik het daarom de moeite vind om bij ieder besluit te overdenken: kan ik, in wat na dit besluit(je) komt, integriteit laten zien.
Zo, dat waren mijn ervaringen nav dag 11. Zoals jullie weten is deze post onderdeel van de “quadblog kritisch denken”. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle posts van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar.
Els Snels 11 september 2014
Dit is op Essentieel Leren herblogd.
Els SnelsEls Snels 12 september 2014
Hi Ilse,
@fritsarnhem plaatste deze week een Fact Sheet (2014) op twitter: Voorspellen van studiesucces is goed mogelijk.
Dat vind ik wel passen bij deze dag: Het doordenken van implicaties.
Er is een verhoogde kans op uitval bij studies als de mate van zelfcontrole, grip op eigen leven alswel de concientieusheid gericht op vasthoudendheid, structuur en stabiliteit, onvoldoende is.
Het doordenken van de consequenties/implicaties van je keuzes correleert zeker met het hebben van zelfcontrole en volgens mij zijn we met de overige genoemde aspecten ook wel druk met behulp van dit boek 🙂
http://www.studiesuccesho.nl/wp-content/uploads/2014/06/Factsheets-v5.pdf
Je schrijft dat je niet zozeer de consequenties doordenkt maar veeleer nagaat of : “leidt dit tot een weg en een resultaat, effect waar ik in geloof/achter kan staan. (integriteit=doen waar je in gelooft).
Is dat nou een andere verwoording van het doordenken van consequenties?
Uitgaande van een gerichtheid op jezelf met doelen en waarden. We hebben tenslotte niet voor niets geoefend aan de hand van dagen 4,5 en 7 (doelbewust, denken voor jezelf, blijf bij je punt).
Het ” inleven in anderen” (dag 3) in relatie met het doordenken van implicaties, daarvan wordt in dit hoofdstuk gezegd dat het zorgvuldig kiezen van je woorden wel belangrijk is. Het is goed een opletten wat je door je woorden misschien kunt impliceren.
Daar moet ik op letten! Dat heb ik van dit hoofdstuk ook meegekregen.
Lukt niet altijd , hoor en vind mijzelf ook regelmatig bij wat jij aangeeft: “leidt dit tot een weg en een resultaat, effect waar IK in geloof/achter kan staan. (integriteit=doen waar je in gelooft)” . Wel een verschil: IK staat nu in hoofdletters. oe…
Al met al gaat het dus om implicaties op de diverse niveau ’s van het menselijk leven 🙂 : als-dan?
Komt in dag 12 meer aan de orde….
Ilse Meelberghs 18 september 2014
Els
Wat mooi dat je op deze manier studieresultaten, zelfcontrole koppelt aan deze dag. Interessant artikel trouwens.
De vraag ‘is het een andere verwoording” vind ik een lastige. Het past voor mij idd wel bij dag 4,5 en 7.
Ik geloof dat ik “uitgaande van gerichtheid op jezelf” meer zou omschrijven als “steeds zelfstandiger”.
Als ik kort zou moeten zeggen wat dit traject me tot nu toe brengt: Is zelfstandiger denken terwijl ik beter meeneem wat anderen daaraan bijdragen. Me steeds meer realiserend hoeveel er onbewust gaat.
Benieuwd naar je dag 12.