Ik rijd er speciaal voor naar Sittard, en 2 van de studenten ook. Dus laten we van die 3 kwartier intro iets zinvols maken. (was vorig jaar een kwartier, vandaar dat ik er even over moet nadenken)
De dag die ik verzorg bij het uitstroomprofiel controlling zag er vorig jaar zo uit:
Wat kan ik in die 3 kwartier nu doen zodat het product (de adviesrapporten) bruikbaarder worden. Want hoewel de studenten vorig jaar goeie adviezen hadden voor de bedrijven zou ik er maar een enkele durven geven aan het bedrijf zelf. Daarover schreef ik in mijn evaluatie die ik maakte tijdens het lezen:
Ik zou maar enkele van deze rapporten afgeven aan het stagebedrijf. De reden daarvoor is dat er of onvoldoende inlevingsvermogen is in wat er reeds is en/of welke maatregelen de meeste impact zouden hebben. Aandachtspunt: als we dit als faculteit wel zouden willen moet hieraan meer tijd worden besteed.
In 3 kwartier kan je geen wonderen doen, maar wel wat eerste stappen zetten. En het blijft natuurlijk een “nep”-rapport. Ik wed dat ze er sowieso anders uit zouden zien als het voor een echte klant was. De vraag is de volgende: Welke MVO KPI’s zouden jullie het stagebedrijf adviseren en is het effect op de stakeholders meetbaar?
Ok inleven, inleven, inleven. Hoe kan ik dat bevorderen in een groep van 60 studenten. In groepjes werkt voor mij dan niet (die hele dag splits ik de groep in tweeën om die reden). En brainstormen is sowieso effectiever als je eerst zelf hebt nagedacht. Vandaar de volgende keuze.
- Eerst praktisch, hoe ziet de dag eruit, wie gaat er presenteren, waar vind je de opdracht, wanneer moet wat klaar zijn.
- Dan richting opdracht: welk bedrijf ken je goed omdat je er stage hebt gelopen of omdat je ouders of broers/zussen er werken.
- De tussenstap. Ik maak daarbij gebruik van een model van Lijnspel dat Mark Pluijmen een paar weken terug gebruikte tijdens een sessie met propedeusestudenten in het project MVO.
- Waarmee verdient dat bedrijf zijn geld.
- Wat doet het met de gezondheid van klanten/medewerkers
- Wat doet het voor het geluk van klanten/medewerkers.
- Delen met de buurman/vrouw (Delen is het nieuwe hebben)
- Dan de video creating shared value.
- De eindstap van deze sessie:
- Profit, kan het bedrijf nog anders waarde toevoegen, niet alleen winst (kernvisie)
- Planet, kan het bedrijf ook aan de gezondheid van de planeet iets bijdragen.
- People, kan het bedrijf ook nog andere mensen gelukkig maken, niet alleen klanten/werknemers
- Delen met de buurman/vrouw (Delen is het nieuwe hebben)
Ok, na deze sessie kiezen de groepjes een van die bedrijven (diegene die nog het minste doet) en gaan vertrekkend van hieruit en met de theorie aangeboden bij de opdracht de vraag beantwoorden.
Ps Mark Pluijmen over de zin: delen is het nieuwe hebben.
Deze slagzin heeft impact en beschrijft goed het coöperatief denken, leren en ondernemen.
Ben eigenlijk benieuwd of er al studenten zijn die een beeld hebben bij coöperatief ondernemen?