Deze post nav een nieuwsgierige vraag van mezelf. In welke mate hebben studenten invloed op wat er voor hen geregeld wordt in de les bedrijfseconomie? Die werd (in kader van online traject) vastgelegd na het bestuderen van http://essentieelleren.yurls.net/nl/page/913014#topboxes .
- Werken met doelen voor iedereen
- Leraar, docent, opleider is coach en instructeur; de leerlingen, studenten werken
- Ouders zijn bij het leren en de school betrokken
Bovenstaande essenties maken van de school een leer- en leefgemeenschap. Leerling, leraar, docent of opleider en ouders ontmoeten elkaar. Ze werken samen en zijn samen verantwoordelijk; ieder vanuit zijn eigen specifieke rol. De school bevordert in woord en daad het bewustzijn van de leerlingen en leraren. Belangrijke beslissingen in leren en de school worden met inbreng van leerlingen genomen.
Laat ik gewoon beginnen dacht ik en gaf de eerste les van dit kwartaal de studenten de keuze tussen de gebruikelijke opstelling (twee aan twee). Of in groepjes van 4, iedereen kan het smartboard en het whiteboard zien (geleerd uit boek coöperatieve leer strategieën) . Die had ik klaargezet in het begin van die les. Zij herkenden hem ook van de drie dagen ondernemingsplan.
Bijna unaniem kozen ze voor de nieuwe opstelling. Met de studenten die de eerdere opstelling kozen werd een oplossing gezocht (bleek niet nodig te zijn, zij gaven aan zich aan te passen) En nu, een paar weken later geven ze aan niet terug te willen naar de oude opstelling.
Zij geven als voordelen: we overleggen makkelijker, geen gedraai met boeken in de hand. En als we aan het werk zijn, zo in de groep, worden we minder afgeleid door wat om ons heen gebeurt.
Ikzelf vind het erg fijn dat ik af en toe een stoel kan bijschuiven en even mijn aandacht kan geven aan wat in die groep gebeurt. Op een of andere manier creëert het een andere sfeer in de klas.
Hoe het eruit ziet?
Ps en die andere keuzes dan. Ik doe aan het begin van de les een voorstel van een lesindeling. Gebaseerd op wat de werkplanning zegt. Er is ruimte om te kiezen. Nog niet spectaculair. We voegen wel eens onderdelen toe, laten andere weg. Studenten bepalen zelf de volgorde waarin ze de opgaven van die les maken. Of besluiten die van de vorige of volgende les al te maken. Ook dat zorgt voor een leuke dynamiek.