De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De voorbereiding van mijn deel van de vergadering maandag.

Dit stukje is 15 minuten uit een meeting van 1,5 uur over MVO in het onderwijs. Deze voorbereiding is bedoeld om ervoor te zorgen dat ik voor mezelf de essentie te pakken krijg van wat ik die 15 minuten wil vertellen en als naslagwerk voor de collega’s achteraf.

Ok waar gaan deze 15 minuten over: We gaan straks elkaar helpen: hoe kan je dat doen, (nog meer) MVO in het onderwijs. We gaan kijken wat er al is, of we dat nog groter kunnen maken en/of nieuwe invulling van contactmomenten bedenken. Mijn rol is om vooraf te vertellen over de richtingen die ons “extern” worden aangereikt, over de kapstok ISO 26000 en te delen wat er al is.

Richtingen die ons worden aangereikt:
  • Vanuit de onderwijs-buitenwereld: De BBA-standaard.
  • Vanuit Zuyd, platform ETR: Acting, leading and trading fairly.
  • Vanuit de student: het manifest

Tussendoor: welk punt van het manifest spreekt jou het meeste aan?

Wat hebben we gekozen:

Wat hebben we al:
Bij het voorbereiden hiervan zag ik ineens de overeenkomst met een bijenkast, je ziet buiten maar een fractie van wat binnen gebeurd.

Er is een aanzet gemaakt om, dat wat we doen, te delen in een besloten google+ community: MVO bij Zuyd, Faculteit commercieel en financieel management. Daaraan gaan we alles, echt alles, toevoegen waar jullie mee komen. Enige regel: het moet gaan over “doen, MVO in het onderwijs”. Misschien is dat voor onze studenten voldoende om te voldoen aan punt 3 van het manifest. Zoniet of voor alle andere gewenste lijstjes hebben we hier dan de basis.

Waarom hebben we hiervoor gekozen. Ondanks het feit dat we nog lang niet allemaal druk zijn met dit soort sociale media toepassingen.
Om jullie een “feel te geven” van de mogelijkheden van zo’n community:
  • Het is open. Wanneer jij tijd en zin hebt ga je eens grasduinen in waar collega’s/studenten mee bezig zijn.
  • Een tip die je hebt voor een student of collega kan je toevoegen in de reacties. Vb een recent verschenen artikel, een relevante video/blog/website, je eigen mening.
  • Je kan besluiten aan te haken bij het idee van een collega en het samen te ontwikkelen. Kan ook kruiselings CM/FM voor 2 plekken in het curriculum.
  • En als je het gewoon mooi/interessant/boeiend/zinvol vindt wat de student of collega aan het doen is, dan druk je kort op +1. Compliment bezorgd.
  • Op termijn zouden we de buitenwereld erbij kunnen betrekken (door hem openbaar te maken).
Ik praat jullie even door een aantal items heen die we daar al verzameld hebben. Dit doe ik om jullie inspiratie te geven voor de opdracht dadelijk. Interactie mag en als de tijd op is stop ik.
Zo en voor die collega’s/studenten die graag deel willen uitmaken van de community, graag toegang willen tot alle “wat doen we al” en “wat willen we doen”.
Maak een google+ account aan. (vergeet de upgrade van gewoon gmail-adres naar google+ niet)
Stuur mij een mailtje met je …@gmail.com adres
Als je dan een halve dag later naar google+ gaat vind je daar bij berichten of in mijn profiel de uitnodiging. Accepteren en klaar. Volgens een student ziet dat er zo uit (bedankt trouwens Patrick 🙂 ) :
de uitnodiging 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

  1. Judith van Hooijdonk 26 januari 2013

    Mooi initiatief! Benieuwd naar jullie ervaringen met de Google+ community. Mag ik ook eens een kijkje mogen nemen in deze MVO-keuken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén