Een van de redenen om deze blogpost te schrijven is dat het schier onmogelijk is de betrokken docenten/studenten in een kamer bij elkaar te krijgen tijdens een lesperiode. Dus beschrijf ik wat we tot nu toe al hebben en dan kan de feedback vervolgens tot mij komen via alle mogelijke kanalen.
Na het schrijven van de vorige blogpost heb ik een sessie gehad met de curriculumcommissie. Dit heeft de kaders aangescherpt waarbinnen het ontwerp van die drie dagen moet passen. Sessies met de semestercoördinatoren en studenten hebben nog een aantal kaders en goeie ideeën opgeleverd.
Een iets gedetailleerdere versie van de ontwerp-activiteiten inclusief de bestede uren is hier te vinden.
Dit wordt een werk-blog, dus regelmatig zullen bestanden vervangen worden door nieuwere versies.
We werken met het boek. Zo maak je een ondernemingsplan.
De leerdoelen:
Zelfstandig een financieel plan maken in drie dagen (20/21 en 22 januari 2014) is de opdracht. De techniek daarvan is reeds getoetst in twee tentamens. Nieuw is dat de getallen zelf bedacht en onderbouwd moeten worden & de spreadsheets zelf ontworpen. Dus:
- Zelfstandig een financieel plan maken.
- Cijfers leren onderbouwen mbv bronvermeldingen en berekeningen.
- De samenhang tussen de vakken bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie ervaren.
- Zelf een financieel plan ontwerpen in een spreadsheet.
- Samenwerken met 4 studenten.
- Aandacht voor de presentatie van de cijfers (in het rapport en bij de eindpresentatie)
De beoordeling:
Dat leidde tot de volgende Rubric OP financiele deel v2. Deze wordt twee weken voor de uitvoering getest bij het versnelde propedeusetraject.
Het draaiboek:
Een paar wetenswaardigheden:
- De eerste dag zijn de studenten meer op zichzelf aangewezen dan de twee daaropvolgende dagen.
- De bibliotheek en een collega hebben al wat betrouwbare bronnen verzameld in een netvibe ondernemingsplan.
- We onderzoeken de mogelijkheden om de tussentijdse feedback te doen met Peerscholar. En als docenten vooral dat feedbackproces te ondersteunen. Deze blog daarover van Frans Droog is zeer informatief. En dankzij Bob Hofman van Peerscholar weet ik ook wie binnen Zuyd daar ervaring mee heeft.
- We willen proberen zoveel mogelijk hulp te laten komen van ouderejaarsstudenten (vs externen)
- Bij het begin van de tweede dag willen we graag dat ze in formeel onderling feedback geven op het samenwerkingsaspect. En zouden we graag de docenten inzetten die met hun de module samenwerken doen. Om zo feedback te kunnen geven wat zij zien in het groepsproces. Zodat de studenten daarmee de overige dagen effectiever kunnen samenwerken.
- Ik kom nog niet uit met de uren. Ondanks het feit dat ik al docentonvriendelijk gepland heb (= hele dag aanwezig zijn en beperkt aantal uren betaald worden) & krap gerekend voor de beoordeling. Er zullen dus nog keuzes gemaakt moeten worden.
- Dit zijn de uren dat we verwachten dat ze op de faculteit doorbrengen. Het is niet ondenkbaar dat ze buiten deze uren ook nog moeten werken.
Dat mondt uit in het volgende Studentschema drie dagen ondernemingsplan
En de volgende docent- en student-inzet
Zo en dan nu SHOOT!
Annemie 21 november 2013
Dag Ilse
Merci voor de uitwerking van de diverse schema’s en rubrics. Hier kunnen we mee uit de voeten… Ik ben benieuwd naar de toevoegingen/veranderingen van de collega’s.
Overleg je wel met de blokcoördinatoren over het budget.
Je nodigt niet aan het begin een ondernemer uit? Of iemand die een kredietaanvraag kan beargumenteren?
Succes, Annemie
Ilse Meelberghs 30 november 2013
Dankje Annemie, de reacties komen langzaam via de mail binnen.
Over het uitnodigen. Dat willen we graag de laatste dag doen. Omdat een studente aangaf dat zij het meest opsteekt van sprekers als ze zelf al ingewerkt is in de materie.