Nou, het valt nog niet mee zo drie dagen organiseren. Het is veel verder uit de comfort-zone dan ik gedacht had. Dat wordt vooral veroorzaakt door de hoeveelheid studenten die het betreft (ongeveer 180) en de relatief korte tijdspanne waarin het allemaal gaat gebeuren. Gelukkig hebben we een mooie mix van kwaliteiten in het docententeam en studenten die al over veel bagage beschikken hiervoor. Ik heb er dus vertrouwen in dat het gaat lukken.
We hebben het einddoel gedefinieerd hebben. En dat gaan we meteen de eerste dag communiceren met de studenten in de vorm van een Rubric. Zodat we allemaal in de gaten kunnen blijven houden dat dat einddoel gehaald wordt.
Voor de rest is er een deel wel geregeld en een deel bewust niet.
Wat is er centraal geregeld:
- de studenten hebben vaste lokalen (7 groepjes per lokaal) en een vaste docentbegeleider die drie dagen (in mijn geval b105 en b106)
- de studenten zijn duidelijk geïnformeerd over wanneer wij hen verwachten en wat ze bij zich moeten hebben en wat het einddoel is.
- de docentbegeleider heeft ook een vast lokaal ter beschikking die drie dagen (c205)
- er zijn spreekuren vastgesteld waarin hulp word geboden bij problemen in de samenwerking (andere docenten, agenda bewaken)
- de docentbegeleider heeft 15 uur ter beschikking om de groepjes te begeleiden naar de eindstreep. de invulling ervan is docentafhankelijk.
- op het einde van dag 1 is er een bespreking gepland met alle docentbegeleiders om even te delen hoe het gaat.
Wat van de 15 uur heb ik al geregeld/vastgesteld
Ik mag dus zelf bepalen hoe ik die 15 uur ga inzetten. Daarbij is het wel zaak dat ik mijn tijd bewaak. Al kijkend kom ik tot de volgende vaststelling. Dat gaat lukken als:
- Ik erin slaag om alleen te werken op de tijden dat de studenten aanwezig zijn & samen met ze pauze neem.
- Zorg dat de beoordeling ook tijdens die tijden gebeurd.
- En vervolgens de herkansing minimaal begeleid.
Daarnaast zoek ik naar hoe ik helder maak aan de studenten waarvoor ze op me kunnen rekenen binnen die tijdsbeperking.
Bij het bedenken van een werkbaar schema neem ik de volgende “overtuigingen mee”:
- Zij zouden dit ook zonder mij kunnen, zeker als ze samenwerken.
- Het is aan mij om helderheid te scheppen over de beoordeling. Zodat de echte uitdaging naar de voorgrond kan: voor je eigen bedachte onderneming bepalen of het financieel haalbaar is, zo realistisch mogelijk.
- Daarnaast is het in hun werk later zo dat ze dingen zelf opzoeken, samenwerken met collega’s en af en toe af en toe advies vragen aan een expert. Ik ben in deze die expert.
Volgens mij past dat zo in het volgende dagschema:
Hoe zitten die duidelijkheid en expertrol in het dagschema:
- Duidelijkheid over beoordeling: Ik beoordeel tussentijds zodat ze een beeld krijgen bij hoe ik dat doe.
- Expert: Ik plan 2 workshops in over de onderwerpen waarvan ik voorzie dat die nodig zullen zijn. En die niet passen in een kwartier.
- Expert: Ik geef iedere groep 2 vouchers voor een kwartier advies op maat. Dat plannen ze in in het schema. Geven duidelijk het onderwerp aan. Zodat andere groepen kunnen besluiten of ze al dan niet mee-profiteren van die adviestijd omdat ze dezelfde vraag hebben.
Waarom zoveel toch nog zelf vastgesteld.
- Dat heb ik nodig om het gevoel te krijgen dat ik al mijn rollen voldoende ruimte kan geven. Misschien dat ik in overleg met de studenten in de loop van de dagen wat meer vrij laat.
- Ook om het gevoel te krijgen dat die tijdsbewaking gaat lukken.
Wat zal ik aanmoedigen:
- bronnen delen
- onderling feedback geven op elkaars product
Waar denk ik nog over na:
- of ik het georganiseerd krijg / aandurf om de (tussentijdse) beoordeling te doen waar de student(en) bij zijn.
Zo voldoende nagedacht en houvast gekregen. Nu gewoon even loslaten/zorgen dat ik “in vorm ben”. Tijd voor ontspanning dus 🙂
Nog bedankt aan alle studenten die in het proces hiernaartoe geholpen hebben om dit voor mij zo duidelijk te krijgen!