Om 9.30 stapten we in de bus. Onze leertour startte. Het is een van de initiatieven waar wij als docenten nieuwe vormen van onderwijs uitproberen. Drie van onze docenten hadden dit helemaal voor ons geregeld. De bus, de bestemmingen en alle catering onderweg (tot en met de dropjes in de bus 🙂 ).
Brightlands Chemelot Campus
Onze eerste bestemming was de Brightlands Chemelot Campus. Al vaker van gehoord. Nu dus even induiken.
Het bezoek bestond uit drie onderdelen. Een introductie van het concept, visie op leren gecombineerd met meer info over ons excellence programma daar en een rondleiding op het terrein.
Eerst een visie op hoe je een regionale economie ontwikkelt. Een model met 5 elementen: excellent science, people make the difference, unique technology platforms/infrastructure, driven by global challenges and industry needs, transfer knowledge into value.
Over welke keuzes gemaakt zijn, welke focus is aangebracht, de cross-overs.
Daarna de vier pilaren:Â presence of organisations, knowledge area/program, innovation ecosysteem, r&d facilities. Met reputatie (place to be) in het midden. Werd concreet gemaakt met het 3D printing voorbeeld.
Learning “It’s all about connection”
Dat was de opening waarna verteld werd over onze excellence studenten die daar 10 vrijdagen aan een opdracht werken. Eerst door Nele van Brightlands, daarna door de studenten (via een video) en vervolgens door een van de betrokken docenten. Hij vertelde over de impact op de studenten, op hemzelf als docent, op de regio.
Met daarna dus een rondleiding op het terrein. Een enthousiaste rondleider die mooi de dynamiek van de campus kon verwoorden en laten zien.
Mergelrijk
In Valkenburg gingen we lunchen in een mergelgrot. Lekker. En wie uitgegeten en uitgezeten was kon Mergelrijk bezoeken, informatief en creatief. Je mocht namelijk ook een mergelblokje zelf bewerken. Een aantal van ons heeft zich daar ook even lekker op uitgeleefd.
Academie voor verloskunde
Op met de bus naar Maastricht. Ook deze rit werd er druk gepraat. Over de vorige bezoeken, onze eigen praktijk, en ook, gewoon even gezellig bijkletsen.
In Maastricht dan naar de Academie Verloskunde. Met z’n drieĂ«n vertelden ze over hun visie, hun programma en Leven lang leren. Het vraagrondje was te kort, prikkelende presentatie dus. We waren nog nieuwsgierig naar:
- hun toetshuis: zij toetsen nu veel meer formatief ipv summatief,
- hun selectie: ze slagen er blijkbaar in de studenten te selecteren die ook de propedeuse kunnen/willen afmaken
- de voordelen van de nabijheid van het ziekenhuis en de Universiteit
- hun Mooc: gemaakt omdat ze dat ook wel eens wilden doen, weten hoe het is
Wat mij raakte:
Op mijn vraag wat ze zelf het meeste kicken vonden aan de curriculumverandering die ze hebben doorgevoerd:
- De introductie van oa conceptueel denken, klinisch redenen. Onnodige knippen in het curriculum, onlogische dingen eruit gehaald. Niet meer alles geven, kiezen voor minder en verdiepend leren.
- Het concentrische leren dat nu echt zichtbaar is in het curriculum. Ze hebben 2 continuĂĽm die ze ieder blok doorlopen: van fysiologisch naar pathologisch, van voor de geboorte tot postpartum. En dat doen ze dan ieder blok vanuit een ander perspectief (vb vanuit zwangere, verloskundige)
Tijdens de rondleiding hoorde ik trouwens dat de studenten de sparring partner zijn geweest tijdens het opstellen van het nieuwe curriculum. En dat de studenten nu het loopt er erg tevreden over zijn.
Op de vraag wat technologie voor hun beroep betekende: Niet zozeer het aanleren van het gebruik, maar studenten zich een visie laten vormen op het gebruik ervan. Niet omdat het er is moet je het gebruiken.
Tijdens de vele stages wordt nu contact gehouden door o.a. online leerbijeenkomsten.
De afronding
Nog even samen eten met een ijsje toe gaf voldoende gelegenheid om nog even na te praten. Toch ging het ook in de bus terug naar Sittard nog over het gehoorde/beleefde die dag. Een dag ontspannen leren!
Sandro Lancohr 12 april 2016
Dank voor je mooie blog en nogmaals dank aan de organisatie voor deze inspirerende dag.
Ilse Meelberghs 12 april 2016 — Berichtauteur
Dankje en ja he, van mij ook, dat hebben ze geweldig georganiseerd.
Ilse