Naar aanleiding van een artikel over openheid in het Zuyd-medewerkerstijdschrift nodigde ik hem, CVB lid Olaf van Nugteren, via Twitter-dm (@ovanu) uit om open met studenten te komen praten. Hij kwam maandagmorgen. Hielp me de klas klaarzetten en ontving mee de studenten die van niks wisten, niet voorbereid op deze gast in de les.
Nadat ik had ahv een verhaal uit mijn vroegere praktijk had duidelijk gemaakt waarom ik dit soort gesprekken zo belangrijk vind, en Olaf van Nugteren hen had verzekerd had dat hij zorgvuldig zou omgaan met wat zij vertelden ontstond een goed gesprek, een dialoog.
Hij schreef daarover:
Op uitnodiging van Ilse Meelberghs had ik onlangs met een groep eerstejaars studenten van de opleiding Financieel Management een bijzondere ontmoeting. Mij werd de gelegenheid geboden om te leren van de opvattingen van de studenten, hun ideeën over het beroepsbeeld, maar ook hun verwachtingen ten aanzien van de studie en leeromgeving.
Afgezien van het feit dat een dergelijke ontmoeting met gemotiveerde jonge mensen inspirerend is, geeft het ook een mooie inkijk in zaken die hen bezighouden. Dat is heel belangrijk als je vanuit bestuurlijke verantwoordelijkheid het onderwijs en onderzoek zo goed mogelijk faciliteert. Naar mijn mening staat bij goed onderwijs de student centraal, dat geldt ook voor Zuyd studenten.
Om erachter te komen hoe dat goede onderwijs en onderzoek kan worden vormgegeven, zijn goede contacten tussen studenten en docenten essentieel. En dat vindt dagelijks plaats tijdens colleges, individuele gesprekken en via Social Media. Docenten zijn dus een goede informatiebron. Daarnaast zijn teamleiders en directeuren op de hoogte van ontwikkelingen en wordt ook van hen verwacht dat zij de nodige acties ondernemen om ervoor te zorgen dat het onderwijs en onderzoek van een hoog niveau is.
Genoemde functionarissen vormen een goede bron voor informatie, maar de beste bron is natuurlijk de student zelf en daarom was ik blij met de uitnodiging. Wij spraken onder meer over roosters, het gebruik van een digitale leeromgeving, het gebruik van boeken, het gebouw als leeromgeving, maar ook zaken als ‘wat is je eerste indruk als je op een open dag de opleiding bezoekt’. Het waren geen schokkende onderwerpen, maar dat maakt het niet minder belangrijk wat de studenten als tips hebben gegeven. Met die tips ga ik aan de slag. Ik ga ze bespreken met de mensen van de faculteit.
Uit dit goede gesprek volgt dus nog een goed gesprek met de faculteit. Waardoor wij samen het onderwijs beter maken. En voor de zomervakantie plan ik nogmaals een bezoek voor een goed gesprek om terug te koppelen wat er met hun tips is gedaan. De studenten hebben aangegeven terugkoppeling ook heel belangrijk te vinden!