In de aanloop naar de workshop “Bomen over geld” kreeg ik in een winkel de ingeving dat ik deze te lezen had. En ja, op een gegeven moment ging het in de voorbereiding veel over “wat is waar”.
Als je het heersende discours over geld niet voor waar aanneemt, dan gaat het eigenlijk over welke plek geld in jouw levensverhaal inneemt.
En dit boek geeft mooie reminders over dat eigen levensverhaal:
Ieder mens creëert zijn verhaal vanuit eigen unieke optiek. Ik kan mijn verhaal niet opleggen aan een ander. Mijn verhaal is mijn kunst. Ik kan mezelf dus zien als kunstenaar met het recht om mijn eigen kunst te creëren. Het is een uiting van mijn levenskracht, van de kracht van het leven.
Taal creëert mijn verhaal in de wereld. En ik ben de verteller van mijn eigen verhaal. Om een integer verhaal te maken kan ik als verteller daarbij gebruik maken van de volgende inzichten:
- wees onberispelijk in mijn woorden. Gebruik de kracht van woorden voor waarheid en liefde
- vat niets persoonlijk op
- ga niet uit van veronderstellingen
- doe altijd je best, ga 100% voor je doel zonder te hechten aan de uitkomst (=liefde in beweging)
Emotionele pijn is een symptoom van (mijn eigen) misbruik van mijn eigen integriteit. Emoties liegen niet.
Mijn eigen verhaal (respecteren) is mijn verantwoordelijkheid. En dat begint met oprecht houden van mijn hoofdpersonage.
Rakende duiding: Op het moment dat we veranderen wat we geloven over onszelf, verandert wat we geloven over anderen, verandert onze interactie met hen, verandert de manier waarop ze ons waarnemen en verandert de rol die wij vertegenwoordigen in hun verhaal.
En nog eentje die raakte: je bent vrij al je jezelf niet meer hoeft te zijn. (iets met nu al perfect :), de leugen van onvolmaaktheid)
Het verhaal wordt graag geschreven met liefde, waarheid en bewustzijn.
En in romances, verhalen die met liefde, waarheid en bewustzijn worden geschreven, is geld waarschijnlijk hoogstens een middel. Kan het geen hoogste doel zijn.