De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: Scholen slim organiseren, anders werken met goesting

9200000030572753Ik heb het lang uitgesteld, het lezen van dit boek. Had Tom al eens horen spreken in Hasselt. Hoorde van een andere onderwijsvernieuwer dat hij superenthousiast was over het boek.

Ik had het uitgesteld omdat ik nog niet zag hoe ik het zou kunnen toepassen.

Toch ondervind ik aan de lijve dat een beetje verbeteren ons niet gaat helpen. We moeten beginnen met de organisatie van ons onderwijs echt ter discussie te durven stellen. Jan Fasen schreef daar ook over: Als processen en organisatie worden vergeten verandert er uiteindelijk helemaal niets.

Ik ondervind aan de lijve dat zelfregulerend heel snel mislukt als het eigenlijk is: Zoek het zelf uit, maar onder onze voorwaarden. Daar schreef Leona Aarsen mooi over in: Zelfsturing: uit de (transitie-)bocht vliegen.

Ik had het ook uitgesteld omdat ik ongeduldig ben/was. En eigenlijk wel wist wat de grootste leeropbrengst uit het boek zou zijn: het is te doen, dit is een mogelijk proces en het kost tijd, veel dialoog-, reflectie- en doorlooptijd. Bovendien vraagt het om een stabiele sturing gecombineerd met echte ruimte voor eigen invulling van medewerkers.

Enfin, dus toch gelezen. Ook omdat ik Mariet Vrancken een keer hierover wil spreken en niet wil dat ze me moet vertellen wat ik al in dit boek kan lezen (kwestie van tijd samen goed gebruiken). De instrumentenbijlage (hele waardevolle online aanvulling) gevonden en gedeeltelijk bekeken.

Het boek is opgebouwd rond de 4 fasen van het veranderingsproces:

Schermafbeelding 2015-06-23 om 10.32.44Fase 1

Schermafbeelding 2015-06-23 om 10.36.58

 

Hiernaast zie je de inhoudstafel van dat deel. Bevatte voor mij vooral bevestiging van wat ik al wist.

 

 

 

Fase 2

Schermafbeelding 2015-06-23 om 10.41.42

Schermafbeelding 2015-06-23 om 10.41.57

Een visie bepalen, rekening houdend met de 4 kernopdrachten die iedere school heeft. En dan bepalen of verandering van de organisatie nodig is om die visie te kunnen verwezenlijken.

Waarom het vaak nodig zal zijn om voor het verwezenlijken van de visie af te stappen van een functionele organisatie.

 

 

 

Fase 3

Schermafbeelding 2015-06-23 om 10.55.27

 

In het hoofdstuk worden principes die gangbaar zijn in de sociotechniek vertaald naar een innovatieve arbeidsorganisatie in het onderwijs. De 9 leidende principes om een zelfsturend team te ontwerpen worden besproken.

Ik word blij van het beeld dat hier geschetst wordt. Een compleet takenpakket, een gezamenlijke opdracht, een logisch samenhangend geheel van activiteiten, een meetbaar resultaat, een werkbare teamgrootte en teams die vast zijn in de tijd.

Met name dat laatste lijkt me heerlijk. Investering in tijd om verbinding te krijgen met collega’s is dan mogelijk en lonend. Want het is een langetermijninvestering.

En onderliggend (die gezamenlijke opdracht) betekent dat dat je je als team voor een bepaalde periode verbindt met een, hoogstens 2 groepen studenten. Zo belangrijk om ruimte te kunnen maken voor de ontwikkeling van de persoon.

Bovendien maakt het voor langere tijd verbonden zijn aan een opdracht het mogelijk om gericht te professionaliseren en contacten te onderhouden met de buitenwereld.

 

 

 

Fase 4 

Schermafbeelding 2015-06-23 om 11.13.53

 

Het idee van de teamcharter. Het opstellen ervan en hoe op basis daarvan een team te ontwikkelen (vs nadruk op persoonlijke ontwikkeling). Is voor mij de meest waardevolle tool uit het boek. (dat heb ik zo nog nergens anders gelezen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiermee hebben jullie een beeld van de belangrijkste leeropbrengsten door het lezen. Maar weet je wat ik vooral heb gekregen. Goesting om het ergens een keer uit te proberen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

  1. Tom Van Acker 23 juni 2015

    Hallo Ilse, bedankt om je reactie op ons boek. Ik ben blij dat het je inspireert en goesting geeft. Hopelijk zien we elkaar nog eens en dan babbelen we hier nog eens over. Groetjes Tom

  2. creativeinterchange 26 juni 2015

    Hallo Ilse,

    Hoewel ik de interpretatie van ‘Creatieve wisselwerking’ in het werkveld ‘Onderwijs’ overgelaten heb aan Bram Bruggeman, blijft dit werkveld mij boeien.

    Bedankt voor deze blog, die mij een goed beeld geeft van dit boek van o.a. Tom Van Acker.

    Wat mij natuurlijk opvalt is dat de vier fasen van verandering (fig 12.6) overeenkomen met de vier karakteristieken van het Creatief wisselwerkingsproces en daardoor ook met de 4 fasen van het Cruciale Dialoogmodel: Communicatie-Observeren (Ontwaken), Appreciatie-Interpreteren (Oriënteren), Imaginatie-Creëren (Ontdekken) en Transformatie-Implementeren (Ontplooien). Het bijhorend Lemniscaat model zou hier beter bij passen de huidige figuur, maar ik schrijf dat uiteraard vanuit m’n eigenste mindset.

    Boeiend is te zien dat dit boek het heeft over iets waar ik de laatste zes maand druk mee bezig ben: (De betekenis van het Creatief wisselwerkingsproces voor) Zelfsturende teams. Een en ander begon eigenlijk met het (eindelijk!) lezen van Fred Laloux’s ‘Reinventing Organization’ gevolgd door het trachten te doorgronden van de filosofie van Jean-François Zobrist (FAVI).

    Een deugdoend verlof gewenst,
    Creatively,
    Johan

    • Ilse Meelberghs 26 juni 2015 — Berichtauteur

      Dankje voor het compliment over de blog, mooi dat je me wijst op de link met de overeenkomsten. Heb je al geblogd trouwens over die link met zelfsturende teams? Ik geloof dat het langzaam tijd wordt dat ik dat boek “Reinventing Organization” eens ga lezen. Het komt zo vaak voorbij 🙂

      Jij ook een fijne zomer gewenst.
      Ilse

  3. creativeinterchange 26 juni 2015

    Ilse,

    Heb de laatste tijd een paar columns geschreven rond Reinventing Organizations en Zelfsturende teams (en een link gelegd met Tony Hsieh’s versie gebaseerd op Holacracy). Je kan die vinden op http://www.creativeinterchange.be. Met Charlie’s Eagles zijn we gestart met een reeks gebaseerd op het werk van Jean-François Zobrist (FAVI), dat uitvoerig aan bod komt in het boek van Frederic Laloux. Daarmee zijn we net gestart op http://www.creativeinterchange.org. Deze maand ook 2 diepgaande workshops begeleid met ‘Creatieve wisselwerking en Zelfsturende Teams’ als thema. Dit was de dubbele elfde bijeenkomst van het Cruciale Dialogen Genootschap tbv van de ‘diehards’. Het was inderdaad 2 maal hetzelfde programma met kleine groepen en beiden waren, zoals steeds overigens, beklijvend.

    Deze zomer start ik wel een serie columns rond Creatieve wisselwerking en zelfsturende teams :-). Dit zal op http://www.creativeinterchange.be zijn.

    Vooraleer je in Laloux boek duikt, lees eens de Storify die ik maakte rond Reinventing Organizations: https://storify.com/johanroels/reinventing-organizations-frederic-laloux . De kritieken met betrekking tot Laloux boek gaat van ‘de hemel inprijzend’ tot ‘als ketter verguizend’. Dit is dan weer koren op mijn molen want het illustreert het verschil tussen ‘Awareness’ en ‘Consciousness’, een rode draad doorheen m’n werk van de laatste 12 maanden.

    Misschien heb je het niet gemerkt: deze winter en dit voorjaar heb ik over elk boek dat ik las uitvoerig getweet en van elk boek, na lezen, ook een compilatie van die tweets gemaakt met bijkomend commentaar, een Storify dus. Je ziet op Storify.com welke boeken ik las. Het boek van dr. Luc Colemont heeft wel verbazend veel ‘hits’ gekregen… Hoewel Luc maakte veel reklame voor
    Creatively,
    Johan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén