Een opleidings-teamvergadering. Het onderwerp: Leren en lesgeven met ICT. 3 collega’s van Zuyd verzorgden de sessie: Judith, Frans en Pieter. Het doet me plezier dat Frans Roovers vrijwel meteen benadrukt dat ICT geen doel is maar een middel.
Judith heeft over de bijeenkomst geblogd. De bijeenkomst beschrijven hoeft dus niet meer.
Ik merk dat de bijeenkomst me ook een dag na dato positief prikkelt. Goed om geweest te zijn dus.
Rest mij nog even mijn leerpunten te benoemen.
De verademing als iemand alleen uitlegt wat je niet kent.
Met behulp van mentimeter (onze input via de smartphones) was er een kwadant gemaakt waarin te zien was welke ict-tools we nog niet kenden (en gebruikten). Dat kwadrant is trouwens te zien in de blog van Judith. En alleen die werden uitgelegd. Heerlijk.
De overdenkingen bij het concrete voorbeeld
Frans deelde een inspirerend voorbeeld uit eigen praktijk.
- Mooi, hoe blackboard een superstructuur kan bieden voor het onderwijsproces (inclusief tijdlijn) En daarmee de studenten de kans gaf om meteen de verdieping in te duiken, elkaar te helpen in forums etc. Die tijdlijn zou trouwens een mooi ondersteunend instrument kunnen zijn voor de gemeenschappelijke propedeuse.
- Hoe learning analytics (analyse van gebruik van blackboard) hielp om te weten welke studenten een duwtje in de rug nodig hadden om aan de gang te gaan.
- De waardering van de studenten voor deze aanpak/inspanning.
Ik onthoud ook, klein team, mensen die aanvullend zijn in hun talenten/vaardigheden.
Frans vertelde ook eerlijk de verhouding tussen gefaciliteerde uren en daadwerkelijke uren om dit succes voor elkaar te boksen. Wat een collega van mij deed verzuchten: “ik zou wel eens graag een succesvol vernieuwingsproject binnen Zuyd zien waarvan het succes niet afhankeijk was van de vrijwilligersuren van de docenten. Ik wil graag leren hoe dat moet”. Nou ik ook wel.
Het Tpack spel.
Dit is het Tpack-model.
Het ictoteam heeft gebaseerd hierop een spel ontworpen waarbij je drie kaarten trekt en dan onderwijs moet bedenken. Een kaart met inhoud, een kaart met ict-tool en een kaart met didactische werkvorm. Grappig hoe makkelijk we dan tot innovatieve ideeen komen.
Pauze-les
Met Pieter heb ik in de pauze gesproken over weblectures, kennisclips. Zuyd blijkt ruimtes te hebben waar je een kennisklip kan opnemen en waar je dan ook ondersteund wordt. Apart hoe het een stuk minder eng wordt als je iemand ontmoet die er ervaring mee heeft en er zo “gewoon” over praat.
Daarnaast heb ik bij hem even gepolst of hij met zijn ervaring dacht dat ik studenten screencasts kan laten maken waarbij ze in excell aan medestudenten uitleggen hoe de opgave gemaakt dient te worden.