De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Helder verhaal (met beproevingen/inzichten) over expeditie naar goed onderwijs.

gesmolten chocoladeDoor de combinatie van excelleren en innovatie klikte ik even door bij deze tweet. Kreeg vervolgens een verrassend duidelijke video te zien over een expeditie naar goed onderwijs. 

Ik snoep van het verhaal en neem het hier op omdat het dit goed te gebruiken is bij het bespreken van het ontwikkelingsproces van het gezamenlijke propedeuse-semester. Ik hoor ook argumenten die het idee van de ontwerpkamer steunen. En voor mijn eigen expeditie natuurlijk.

Het verhaal van de expeditie:
Hoofdstuk 1: Het avontuur roept. (in beweging, potentieel benutten, samen succesvol, geld)
Hoofdstuk 2: Reisgenoten. Ik ga op reis en neem mee (wie mee denken/doen, divers gezelschap, mensen met ambitie, eigen redenen)
Hoofdstuk 3: Beproevingen. Ik ga op reis en kom tegen (snelle resultaten vs TIJD om elkaar te leren kennen, te focussen,fouten te maken)
Hoofdstuk 4: Inzichten (vanaf min 5) Succesfactoren:

  1. Goedwerkend, zelfsturend team (teamleider verbindt en helderheid geeft, teamleden met elkaar doelen bepalen, ervaringen delen en gezamenlijk een taal ontwikkelen voor de wenselijke verandering, successen vieren.
  2. Steun van het management. Management geeft teams ruimte en handelingsbevoegdheid, actief steunen, bijdragen door inspiratie en delen visie op toekomst onderwijs.
  3. Organisatiecultuur met ene open blik en oog voor succes (openen deuren, contact maken met omgeving.
  4. Samenwerken met collega’s. (onderwijsprofessionals koesteren eigen ruimte, teveel alleen werken is niet bevorderlijk voor groei. Isolement vermoordt talent. Van elkaar leren zonder eigen ruimte kwijt te raken.
  5. Ondersteunende infrastructuur. Gebruik maken van Large scale interventions, coaches, instrumenten en ervaringen die er al zijn.

Hoofdstuk 5: Terugkeer (delen van de reisverhalen). De reis heeft geleid tot een nieuw curriculum, nieuwe vormen van samenwerking, een nieuwe teamspirit, andere werkvormen, nieuwe contacten, meer zin in werk, gerichtheid op ontwikkeling en verandering. Belangrijkste boodschap: Start met het versterken van het contact met de interne en externe omgeving. Draag bij aan het bevorderen van zelfsturing binnen de onderwijsomgeving en doe mee met sociale innovatie voor goed onderwijs.

PS Judith schreef een hele mooie aanvulling hierop.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén