Sander zocht contact deze week met een aanbod. Om de oproep aan het einde te duiden:
- introduceer ik even wat begrippen,
- geef aan waarom ik het belangrijk acht vanuit eigen ervaring, voor (toekomstig) leiderschap en voor de student nu
- noem het aanbod, de beren op de weg en de kansen.
Introductie Eindhoven in Dialoog.
In Eindhoven doet men mee met de Dag van de dialoog. Het doel:
Doel van de Eindhovense Dag van de Dialoog is om kris kras door de samenleving van Eindhoven heen nieuwe verbindingen te maken en bruggen te slaan tussen mensen en organisaties. Door het voeren van deze dialogen kunnen nieuwe inzichten, ideeën, inspiratie, en concrete initiatieven ontstaan die bijdragen aan een prettig leefklimaat. De dialoog brengt je een persoonlijke ervaring die je kan verrijken.
Deelname is kosteloos en waardevol en levert niet alleen maar verhalen op: als je met elkaar in gesprek bent en je dromen uitspreekt en deelt, bouwen we samen aan een mooiere samenleving.
Introductie Sociaal kapitaal.
De organisatie van Eindhoven in Dialoog draait om sociaal kapitaal; er wordt geen geld verdiend en er gaat geen geld in om. Er komt dus geen eurocent aan te pas!
Een korte quote over sociaal kapitaal:
Sociaal kapitaal betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar mensen die belangeloos hun tijd en moeite in dit project willen steken. Met de consequentie dat als we ergens iemand niet voor kunnen vinden, het niet gaat gebeuren. Dat is dan jammer, maar wel de realiteit. 🙂
Sociaal kapitaal is gebaseerd op wederkerigheid; iedereen die bijdraagt krijgt daar iets voor terug wat voor hem of haar van waarde is. Maar die waarde is bij sociaal kapitaal dan geen geld, maar datgene wat die persoon of instelling voor zichzelf van groot belang acht.
Waarom is het voor mij belangrijk.
Dialoog is voor mij de “bewezen” gespreksvorm om tot co-creatie te komen.
Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product. Kenmerken van co-creatie zijn dialoog, ‘common ground’, enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen. Aan deze voorwaarden is het best voldaan in een gestructureerd maar creatief proces onder begeleiding van een procescoach/begeleider. Integriteit van deelnemers is vereist. Co-creatie wordt geacht goed bruikbaar te zijn voor het oplossen van complexe vraagstukken en het realiseren van veranderingen.
Persoonlijk heb ik het allemaal geprobeerd om mensen in beweging te krijgen, verandering te bewerkstelligen: vertellen wat de ander graag wil horen, het debat, de discussie.
Met het toepassen van de dialoog in groepen zie ik pas wat ik graag wil zien, wat goed voelt. Een proces waarbij beweging en verandering ontstaat. Niet gedwongen, met ruimte om je eigen grenzen aan te geven, met input van iedereen, gedragen door iedereen. De uitkomst was iedere keer mooi en vooraf niet te voorspellen.
Dat laatste was voor mij als “voormalig controlfreak” het lastigste om aan te wennen. De dialoog kan niet gebruikt worden om je eigen standpunt, je eigen gewenste verandering/beweging door te drukken. Het leren erop te vertrouwen dat je als groep samen de wijsheid hebt, toelaten dat het proces ook mij verandert en in beweging brengt.
Wat is het belang voor (toekomstig) leiderschap.
Dit las ik gister in een blog van lerende leiders. Ik haal er kriskras wat quotes uit.
De samenleving verandert. Van de economisch gedreven, post-industriele maatschappij transformeren we naar een netwerksamenleving.
Kortom: zo’n netwerk is een zooitje ongeregeld dat tot goede dingen komt. De vraag is dan of er uberhaupt leiderschap nodig is, in zo’n netwerk.
Verhaeghe spreekt over het organiseren van gesprekken waardoor we samen komen tot nieuwe afspraken over wat we wel en niet wenselijk vinden.
Ook in het boek van Kaats en Opheij staan aanwijzingen: netwerken bloeien bijvoorbeeld door een hoge kwaliteit van de dialoog, door een groeiend vertrouwen en door mensen die meebouwen aan een hoge kwaliteit van gesprek. In ieder geval is het belangrijk dat de kwaliteit van het contact hoog is.
Als leider kunnen we daar dus voor zorgen. We kunnen ons richten op het tot stand brengen van kwalitatief goede contacten. We kunnen mensen helpen om vanuit waar ze goed in zijn en vanuit waar ze warm voor lopen, het contact met anderen aan te gaan. We kunnen ons afvragen in hoeverre we onderdeel zijn van een machtsbolwerk. We kunnen kwalitatief goede dialogen organiseren in ons team, in onze organisatie of in onze klantenkring. Dat doen we door goed te luisteren, door de verschillen tussen de deelnemers te erkennen en te vieren, door niet te sturen op op het bereiken van een resultaat, maar door te sturen op de kwaliteit van de samenwerking. We kunnen zelf mensen vertrouwen en dat ook actief uitdragen.
Het belang voor studenten.
Studenten zijn over het algemeen nog niet in contact gekomen met dialoog als gesprekvorm.
Op z’n minst verdienen ze het de gespreksvorm te leren kennen. Hun eigen mening erover te vormen. Zelf te bepalen of het een “handige vaardigheid” is in hun beroep later.
Het met elkaar in dialoog gaan versterkt het netwerk/ de community.
Met 10 docenten die fan zijn van de techniek schept het ook mogelijkheden om je eigen onderwijs mee vorm te geven, te co-creëren. Kwestie van dialoogtafels te organiseren 🙂
Het aanbod.
Eindhoven in dialoog traint vooraf de gespreksbegeleiders, op basis van sociaal kapitaal. Zij doen dat omdat ze het van waarde vinden dat dialoog een plek krijgt in de samenleving. Zij trainen dus gratis en vragen dat je in die week van de dialoog een dialoogtafel begeleidt. Fontys Eindhoven, locatie Rachelsmolen stelt de trainingslocatie beschikbaar.
Omwille van ons enthousiasme tijdens de dialoogtraining heeft “Eindhoven in Dialoog” hun training ook voor onze studenten en ons opengesteld. Of we dan mee begeleiden in Eindhoven, #Zuyd-dialoogtafels organiseren of aansluiten bij Sittard-Geleen in dialoog. Dat laten we ontstaan.
Er zijn 3 trainingsdata. 6,13 en 27 oktober (in onze herfstvakantie). Van die 3 data word je verwacht bij een van de eerste twee aanwezig te zijn. En de derde keer (in onze herfstvakantie) wordt iedereen verwacht.
De Week van de Dialoog is in de week van 2 november (onze tentamenweek).
De beren op de weg.
De data maken dat de “odds are against us” als het gaat om deelname van studenten.
De dialoogtafels kunnen we op vrijdag/zaterdag of zondag organiseren. Aan het eind van de tentamenweek.
Die dinsdag in de herfstvakantie is de grootste bottleneck. Ook voor mij persoonlijk lastig in te passen in de plannen van ons gezin.
De kansen.
De tweedejaars krijgen een 3-uurs training dialoog in het tweede semester. We kunnen die groep wellicht aanbieden dat ze in plaats van die training dit traject meedoen.
De oproep.
Welke (oud)studenten/docenten vinden het sowieso leuk om hieraan mee te doen. Meld je even bij mij.
Aan mijn collega’s managementvaardigheden in het tweede jaar: Kunnen we iets met die kans? Laten we even overleggen.
essenties plus vzw 16 september 2015
Waauw! en nu hier in Vlaanderen! ik doe mee!
creativeinterchange 16 september 2015
Zoals ik al tot in den treuren stelde: “The Creative Interchange Process IS the Leader.”
In de inaugurele rede van Prof. Noelle Aarts werd duidelijk dat de dialoog steunt op het Creatieve wisselwerking (Creative Interchange): https://wurtv.wur.nl/p2gplayer/Player.aspx?id=dltvZ1 In een column, die ik later deze week schrijf, zal ik delen van haar inaugurele rede vertalen in ‘Cruciale dialoog’ taal. Zoals u weet is m’n boek ‘Cruciale dialogen’ volledig gebaseerd op Creatieve wisselwerking. Cruciale dialogen zijn inderdaad een praktische dagelijkse toepassing van Creatieve wisselwerking.
Dus neem alvast m’n vlinder (i.e. Cruciale Dialoogmodel) mee tijdens ‘Eindhoven in Dialoog’ 🙂
Creatively,
Johan Roels