Het zit er weer bijna op. De propedeuse-studenten hebben hun casus afgerond. Ik heb het financiële deel beoordeeld. Tijd om even stil te staan bij “hoe het was”
Als je me zou vragen wat je van de integratieve casus ondernemingsplan zou kunnen leren, dan zou ik antwoorden. Een prima instrument om :
- studenten de samenhang te laten ervaren tussen de vakken marketing, M&O, recht, bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie, excell en kunnen communiceren.
- laten ervaren dat onderzoek belangrijk is om je verhaal te onderbouwen, geloofwaardig te maken.
- laten ervaren dat op basis van MVO-afwegingen andere businessmodellen mogelijk zijn.
- laten ervaren dat het ertoe doet hoe het gepresenteerd wordt.
- goed te kijken wie zich erg betrokken voelt bij het financiële deel van het ondernemingsplan. Zegt iets over de studiekeuze.
- en voor het financiële deel is het ook een toepassing van het geleerde in een semi-praktijksituatie, een blik op de mogelijke beroepspraktijk. Zo ziet dat eruit als je een businessplan moet maken.
Mijn inschatting van wat ze nu leren van het financiële deel:
- Is dat ze meer en moeilijker oefenen van wat we in de les al met ze doen. Ze zijn dus beter voorbereid voor hun tentamen.
- Dat we niet eruit halen wat hierboven wordt besproken.
- Ik mis het gevoel van excitement, echte betrokkenheid die er in het beroepsleven om zo’n product hangt.
En volgens mij komt dat dan weer door (nog steeds voor het financiële deel):
- De opdracht, we schrijven (techniek)dingen voor. Daarmee beknot je de creativiteit en het verminder je het realiteitsgehalte. (hebben van personeel, vooruitbetalen enz). Ik weet waar het vandaan komt. We willen de moeilijkheidsgraad hetzelfde maken voor iedereen om de producten vergelijkbaar te maken.
- De aansturing in de casus-uren; we sturen richting wat we beoordelen.
- We beoordelen vooral de volledigheid en de techniek. (iets wat we ook doen op het tentamen, zij het niet zo uitgebreid)
De vraag die ik dus wil stellen tijdens de evaluatievergadering is: Wat willen we dat studenten hiervan leren.
Mijn basisgevoel bij dit product. Te veel onderwijs (en eigen) tijd voor te weinig extra leren. In de oplossingen-sfeer ga ik dan voor andere dingen leren ipv hetzelfde moeilijker.
Je mag me proberen te overtuigen van het tegendeel 🙂