De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Imker-tuinplan: stuifmeel cq pollen

Alweer deel 4 van de zomerblog #HGP: stuifmeel.

Op www.de bieenkorf.be wordt kort en krachtig het belang uitgelegd:

POLLEN: … Voor de bij betekent stuifmeel vooral eiwitten, belangrijk voor de ontwikkeling en de goede vorming en werking van de verschillende belangrijke klieren in het bijenlichaam zoals de voedersap-, was- en gifklieren. In het najaar zijn proteïen zeer belangrijk voor de opbouw van een goed eiwitvet lichaam en een hoge ziekteweerstand van de winterbijen. Een bijenvolk verbruikt, al naargelang de kwaliteit van de pollen en de volkssterkte, per jaar 25 à 45 kg stuifmeel ! Het wordt door de haalbijen verzameld en vers aan het jonge broed gevoed. Is er wat overschot dan wordt dat in de directe omgeving van het jonge broed opgeslagen om dagen van slecht weer te kunnen overbruggen. Is er een overmaat aan stuifmeel of wordt er nog laat op het jaar veel stuifmeel binnen gebracht (late groenbemesters op de velden) dan wordt dit met toevoeging van enzymen en honing opgeslagen om de bijen de winter te helpen door komen en om het jonge broed in het voorjaar op gang te helpen trekken totdat nieuw vers stuifmeel kan gehaald worden. De mengeling van stuifmeel, honing en water wordt ‘bijenbrood’ genoemd.

SAMENSTELLING : De samenstelling van pollen is afhankelijk van de plantensoort en kan sterk variëren. Pollen bevatten tot 35% ruwe eiwitten, in wisselende hoeveelheden komen nagenoeg alle essentiële aminozuren voor, tot 20% vetten en vooral de onverzadigde vetzuren linol- en arachidezuur, tot 40% gereduceerde suikers, een kleine hoeveelheid stijfsel, cellulose in de exine (hard omhulsel), 3 à 8% mineralen en tot 20 verschillende sporenelementen, nagenoeg alle vitaminen en provitaminen, etherische olieën en enzymen die gedeeltelijk van de planten komen en gedeeltelijk toegevoegd werden door de bijen. Pollen kunnen vers van de plant tot 20% water bevatten, opgeslagen als bijenbrood tot 30%. We kunnen dus gerust stellen dat waar de mens al deze voedingsstoffen kan halen uit een veelvoud van dingen zoals eieren, vlees, vis, granen, fruit, groenten enz. , de bij als supervegetariër enkel aangewezen is op het stuifmeel van de planten. Hiermee is het grote belang van stuifmeel voor de bij duidelijk.

Net als voor de nectar heeft het het meeste effect om in de tuin in het vroege voorjaar en in het najaar (na bloei linde) te proberen de stuifmeel-voorziening aan te vullen. Daarvoor bestaan er drachtplanten-wijzers. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van de classificatie van Arie Koster (plantenvademecum) Hb5 betekent veel bevlogen door honingbijen. Voor stuifmeel wil je dan het liefst P5. Deze lijst op Imkerpedia kan je aflopend sorteren vanaf P5. Meer van de door mijn gevonden info over stuifmeel/bestuiving vind je in deze pearltree.

In ons specifieke geval is een alternatief voor maisstuifmeel belangrijk. Maisstuifmeel is niet zo voedselrijk en bevat soms gif. Maar is vaak in juli als enige in overvloed aanwezig. (Phacelia inzaaien tussen half en eind mei, -bloei juli- is een eenvoudig alternatief)

Ik geniet er altijd waanzinnig van het kijken naar het stuifmeel dat wordt binnengebracht. Dan gaat het goed met de bijen. Dat ziet er in het voorjaar zo uit (krokussen)

In het grotere geheel hebben ze natuurlijk een belangrijke bijdrage aan de bestuiving. Deze Ted-presentatie gaat over de magie daarvan (kan met nederlandse ondertiteling). Enjoy!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén