In ons curriculum werken we doelgericht (KPI) aan:
- inbedden alle ISO 26000 thema’s en principes in het curriculum
- % van de contacttijd daaraan besteden
- houden daarmee rekening met de wensen in het studenten-manifest:
Bijdrage aan de doelen door deze bijeenkomst:
- Behandeld:
- Thema 6: duurzame consumptie
- Thema 2: mensenrechten
- Contacttijd: 1,5 uur
- Manifest:
- 6. iedere opleiding in het eerste jaar een duurzaamheidsmodule integreert die in basiskennis voorziet van People, Planet en Profit;
- Deze bijeenkomst is voorbereid en wordt uitgevoerd door Frans Keulers & mezelf.
Tijdverdeling bijeenkomst:
- 1 uur “Duurzaam doe je zelf – show” van Cos (Limburg)
- 0,5 uur: docent legt link met curriculum en casus
Duurzaam doe je zelf-show
We gebruiken hiervoor een aangepaste middelbare scholen-versie.
Sterk aan die middelbare scholen-versie is namelijk dat:
- het studenten op een ludieke en laagdrempelige manier laat kennismaken met duurzaamheid.
- vooral met de gevolgen van hun eigen gedrag: Wat eet en drink jij en wat zijn de gevolgen? Waar koop jij je kleding of mobieltje en welke impact heeft de een of de andere keuze?
- tijdens de show komen de studenten in aanraking met ideeën over hoe het ook anders kan.
- het competitieve element en het werken met kleine groepen zorgt voor een hoge participatiegraad.
- drie gebieden : Milieu, energie en klimaat / Eerlijke handel, mensenrechten en armoedebestrijding / Hoe bewust en duurzaam leef jij (inclusief Mondiale voetafdruk/Milleniumdoelen)
Aangepast naar aanleiding van feedback van studenten (sessie bij verkorte propedeuse). We hebben hem korter gemaakt en een aantal vragen (3) rondom de casus toegevoegd. De bronnen daarvoor zijn:
- Impact van verpakkingsmateriaal
- Impact van grondstofwinning
De link met de casus.
Tijdens de voorgaande sessie wordt de kennis van studenten rondom “speelveld” duurzaamheid geactiveerd en eventueel aangevuld. De show gaat vooral over de gevolgen van hun eigen keuzes afgewisseld met de impact van keuzes van bedrijven.
Vanaf nu gaan we in deze bijeenkomst in op de keuzes die er gemaakt worden in het bedrijfsleven. We kijken dus nu naar dezelfde materie vanuit een ander perspectief.
Waarom als bedrijf MVO als standaard voor ondernemen?
Daarvoor gebruiken de webpagina Waarom MVO als standaard voor het ondernemen in de 21-ste eeuw van MVO Nederland.
- Student als jij een eigen bedrijf had, wat zouden voor jou de 2 belangrijkste redenen zijn om MVO als standaard te hanteren?
- Verandert die keuze als je weet dat het om volgende bedrijfsactiviteiten gaat:
2.1 De Sjmeed BV
De Sjmeed BV is het bedrijf van vader Henk van Berkel (59 jaar). Vader en actief deelnemende zoon Joop van Berkel (31 jaar) exploiteren een staal- en constructiebedrijf onder de naam De Sjmeed BV in de plaats Sittard aan de Havikstraat 11. De activiteiten omvatten niet alleen de productie van constructies in staal, maar ook de productie van trappen en hekwerken. Vanwege de regelmatige vraag aan verankeringen en full-service, is daar de activiteit van betonboringen aan toegevoegd.
2.2 Iron Man Roermond
Iron Man is kortweg een constructie- en handelsbedrijf welk ijzer en staal – rvs levert. Het is gevestigd in Roermond aan de Bredeweg 27. Inschrijving KvK 33.74.01.59. De rechtsvorm is die van een eenmanszaak. Iron Man heeft relaties met bedrijven, met de overheid en met particulieren. Het werkt voor aannemers, het levert toe aan beeldend kunstenaars, goud- en zilversmeden. Als ijzergroothandel levert het metaalwaren toe aan de ijzerwarenvakhandel, lasbedrijven en machinefabrieken. Het maakt afrasteringen, bevestigingsmaterialen, bruggen, constructiewerken, hekwerken, matrijzen, siersmeedwerken, smederijen, staalconstructies in staal, aluminium en vele andere metalen.
Dit filmpje geeft een mooi beeld van het waarom van de keuze van een bestaand bedrijf (bekijken is opdracht 1 van MVO deel casus)
Wat kies je als MVO initiatief?
Daarvoor is het belangrijk om vast te stellen: “Met welk initiatief heb je de meeste impact op je stakeholders”
Het begrijpen van wat stakeholders zijn en de belangrijkste benoemen, is opdracht 2 van de casus. Dat gaan we hier niet behandelen. Wel kunnen studenten gebruik maken van de (Social Bookmarking) Pearltree: Respect voor stakeholdersbelangen
Wij gaan in deze bijeenkomst kennismaken met de begrippen principes en thema’s van ISO 26000. Dat doen we met online tool.
- Voor de pdf’s:
- MVO-wegwijzer ISO 26000 principes
- MVO-wegwijzer ISO 26000 thema’s
De studenten kiezen nu 1 principe en 2 thema’s die hen het meeste aanspreekt voor het casus-bedrijf.
Wetende dat je eigenlijk als MVO-bedrijf alle principes moet naleven en in elk thema iets gaat doen.
Kunnen rapporten inspiratie bieden?
GRI rapportages kunnen helpen om te zien wat andere bedrijven doen rondom MVO. Bekijken daarvan helpt om een beeld te krijgen van wat de branche belangrijk vindt. Kan ook helpen om te zien waarin jij beduidend beter bent dan je concurrent. Voor het genereren van innovatieve ideeën zijn andere methodes voorhanden. (inspiratie pearltree business idea)
Ter inspiratie een aantal websites met Corporate Responsibility Reports:
Ik zou willen eindigen met studenten te adviseren zich eerst echt een beeld te vormen van het soort bedrijf waar het over gaat, je in te leven in de klant voor wie je een rapport gaat schrijven. Mijn speurtocht van 2 minuten leverde deze video op van (volgens eigen zeggen) een van de grootste sierherkwerkfabrikanten van Nederland.
En klokhuis heeft een informatief filmpje over de productie van staal:
Succes en veel plezier tijdens de casus!
PS Relevante links rondom MVO en deze casus mag je me altijd mailen. Dan voeg ik ze toe bij de Pearltree. (Team up ook superwelkom)
Notitie na 1ste dag uitvoering (3x):
- De show was lekker dynamischer dan de vorige keer. Inkorten heeft geholpen.
- De overgang van dat interactieve programma naar deel 2 is niet gemakkelijk.
- Heb het bovenstaand programma maar gedeeltelijk uitgevoerd (tijd). Ik heb gekozen voor een soort van geleide, individuele “ideeënopdoenererij”. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om hier al over te discussiëren. Dat mogen ze in hun casusgroepjes doen.
- Wat hebben we gedaan:
- Eerst opschrijven wat ze onthouden hebben van de show over wat duurzaam is, welke link ze al kunnen leggen met duurzaam ondernemen.
- Dan persoonlijke (=als je zelf een bedrijf had) “waarom” laten kiezen uit standaard 21ste eeuw
- Casusbedrijven laten doorlezen en bedenken/opschrijven als “waarom dan wijzigt”
- Dan naar website MVO wegwijzer ISO 26000 , wat is ISO 26000 en keuze van opleiding toegelicht
- Dan naar de website MVO-wegwijzer ISO 26000 principes gegaan, kort uitgelegd wat het is (zijn) en 1 ding laten kiezen/opschrijven als persoonlijke voorkeur.
- Dan naar de website MVO-wegwijzer ISO 26000 thema’s gegaan, kort uitgelegd wat het is (doen) en 1 ding laten kiezen/opschrijven die de studente nu de meest relevante vond voor de casus.
- Genoemd dat bedrijven willen ze het “goed” doen eigenlijk in alle categorieën iets moeten doen.
- Denk dat we met het zo aan te pakken de breedte van het onderwerp hebben benoemd en een handige tool hebben aangeboden om het rustig te gaan uitzoeken.
- Vervolgens kort besproken wat het nut kan zijn van rapportages en gezegd dat de link naar deze blog op blackboard komt.
- Bij 1 groep was er ook nog tijd om het laatste bedrijfsfilmpje te bekijken.
Frans Keulers 15 januari 2013
Hallo Ilse,
Behalve de door ons gestuurde verantwoorde MVO keuze denk ik dat we de studenten ook moeten vragen een tweede bron te vinden op basis waarvan ze kunnen onderbouwen dat de door de groep gemaakte MVO keuze in de casus werkelijk verantwoord MVO is. Morgen meer.
Frans