Radicaal kiezen voor waar je goed in bent, is de weg naar zelfrealisatie en authenticiteit. Het lijkt paradoxaal, maar door te gaan voor waar je echt goed in bent en het ontplooien van je unieke talent, ga je steeds waardevoller worden voor je omgeving. Doen waar je goed in bent, is bijna een levensverzekering en een garantie op blijvende goesting in werken en leren, ook op gevorderde leeftijd.
Dewulf, L. (2012), Ik kies voor mijn talent. LannooCampus
Hier zie je hem aan het woord. (in mijn ogen) het verhaal over kiezen voor je talent, met aandacht voor filling the gap.
Een andere Belg kiest (in mijn ogen) radicaler: Jef Staes houdt op een geheel andere wijze ook een pleidooi voor “gaan voor je talent en je passie”.
Zoals eerder beschreven geloof ik sterk in dat snijvlak van passie en talent. En ben zoekende naar de aansluiting met gevraagde competenties.
Deze site is het leukst wat ik tot nu toe gevonden heb: http://www.competentiesvoorbeelden.nl
Zij omschrijven de relatie competentie – talent als volgt:
Wat is onze definitie van een competentie?
Een competentie is een vaardigheid of bekwaamheid die je bezit en bestaat uit de volgende drie elementen:
- Kennis & ervaring
- Over welke informatie en ervaring beschikt iemand.
- Vaardigheden
- Vaardigheden zijn fysieke handelingen waar iemand bedreven in is.
- Talent
- Intelligentie
- Persoonlijke eigenschappen (kernkwaliteiten)
- Motivatie
Wat is een eigenschap?
Een eigenschap zijn specifieke kenmerken van een individu. Onze positieve eigenschappen noemen we vaak kwaliteiten of kernkwaliteiten. Een kwaliteit (kernkwaliteit) is een positieve eigenschap die je bezit.
Wat is de relatie tussen een competentie en een kwaliteit?
Om over een competentie te beschikken is het van belang dat je over een of meerdere specifieke kernkwaliteiten beschikt. Wanneer je dus weet wat jouw kernkwaliteiten zijn kun je op basis van deze informatie bepalen of jij een specifieke competentie kunt aanleren.
En op hun site kan je vanuit competenties doorklikken naar de gerelateerde eigenschappen en vaardigheden. Mooi startpunt 🙂
1 Pingback