De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Nadenken over eindtermen MVO

nadenken over richtingBij de ontwikkeling van de gemeenschappelijke propedeuse kwamen eindtermen MVO ter sprake.

De BBA (zoals die is vastgesteld in 2012) zegt hierover dit:

Verantwoord handelen. Een pas afgestudeerde BBA-er is zich bewust van de maatschappelijke context van zijn gedurende de opleiding opgedane kennis en vaardigheden. Hij of zij weet dat ethisch handelen onderdeel van zijn of haar professioneel vakmanschap is en moet zijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, bedrijfsethiek en duurzaamheid zijn onderwerpen van debat in de opleiding.

Een mooie voorzet van een collega is dit:

Organisaties worden door de maatschappij en individuen steeds nadrukkelijker gevraagd op hun maatschappelijke bijdrage en relevantie. In organisaties is steeds meer kwaliteit nodig om in te spelen op de eisen van verantwoord ondernemen, transparantie en duurzaamheid. Dit lukt alleen wanneer duurzaam organiseren onderdeel is van de organisatiefilosofie: het inzetten van mensen en middelen gericht op een toekomst waar people, planet en profit de norm zijn. Jonge managers hebben een doorslaggevende rol om organisaties op die manier te (laten) boeien en binden.

Tijdens de opleiding wordt daarom extra aandacht gegeven aan MVO middels kennis en inzicht en het toepassen daarvan, oordeelsvorming en leervaardigheid:

  • de student heeft kennis van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord organiseren;
  • de student heeft inzicht in actuele ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de invloed hiervan op een organisatie;
  • de student kan kennis en inzicht op het gebied van MVO+O toepassen op een relevante praktijksituatie, waarbij hij zijn oordeel moet baseren op beperkte of onvolledige informatie;
  • de student is in staat om opbrengsten ook te definiëren in niet-financiële termen (andere/nieuwe prestatie-indicatoren);
  • de student is in staat autonoom nieuwe kennis te vergaren op het gebied van MVO+O, waardoor hij in staat is zijn kennis voortdurend te vernieuwen.

Bij de 4de jaars controllers hadden we dit als leerdoelen:

  • De student krijgt tools, modellen, concepten aangereikt die helpend zijn om de focus te verleggen van winst naar waardecreatie. En kunnen die gebruiken.
  • De student begrijpt welk traject er doorlopen moet worden om tot maatschappelijk verantwoord handelen te komen.
  • De student krijgt inzicht in datgene waar hij waarde aan toekent en waarom.

Om tot verantwoordelijk handelen te komen is veel nodig. Hierbij een slide (bewerkt model van Stern) uit onze module maatschappelijk verantwoordelijk handelen. (bij de link met de toekomstige baan)

Verantwoordelijk handelen (Stern)

Ik mis dus de zachte kant in de leerdoelen, het zijns-aspect. Collega Rob Jacobs gebruikte dit beeld om dat tweede aspect visueel te maken:

Programma MVH dag 1

Zo, ik denk dat ik hiermee voldoende bij elkaar heb verzameld om te beginnen met het voorstel aan te vullen.

Wil iemand nog iets toevoegen?

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Rob Jacobs 12 december 2014

    Ilse, een mooie voorzet en goede aanvullingen. MVO is niet alleen te benaderen vanuit de theoretische modellen en de toepassing daarvan in de praktijk. Voor financiële professionals is ook de gedragscomponent/attitude etc. belangrijk onderdeel dat aan MVO gekoppeld is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén