In het project curriculumontwerp moet nu op hoofdlijnen de niveaubeschrijving gemaakt worden.
Huiswerk: Bereidt de niveaubeschrijving (op hoofdlijnen) voor voor het onderdeel Performance Management.
Ik had er een beetje buikpijn van. Documenten van 100den bladzijden. Schema’s van eindtermen en learning outcomes. Learning outcomes die gekoppeld zijn aan de vakken. Ergens een archief met alle studiewijzers van alle semesters, met daarin de inhouden per vak. Eindresultaat moet iets worden van een paar regels tekst.
Hoe ga ik dat dan aanpakken. Ik had een creatief proces nodig. En ging plakken en tekenen.
- Relevante “waar gaat dit over op hoofdlijnen” geplakt op een blad.
- Welke vakken worden erbij gezet in de schema’s.
- Teruggebracht tot een paar woorden:
- systeem dat stuurt, monitor en beheerst richting doel
- analyse om tot besluit te komen
- Snelle inventarisatie van trends die mogelijk de toekomst van dit gebied vormen.
- Welke grote overkoepelende beroepsvraag vormt ie dan eigenlijk.
- Ik kom op: Hoe richt je informatiesystemen/processen efficiënt in opdat zij de waardecreatie van het bedrijf optimaal ondersteunen. (ondersteuning van primaire proces en sleutel-beslissingen)
- Terug naar wat moet de student daarvoor kunnen. Ergens in dat proces betrap ik mij op een “denken vanuit de methodes” en stap over naar denken vanuit de soorten sleutelbeslissingen.
- Tussendoor knip ik nog even de CEA eindtermen uit die hierbij lijken te horen, kijken of die nog vragen oproepen. Ja hoor, wat doe ik met belastingbeslissingen?
- Ik kom op investeringsbeslissingen (ga ik hier tijd/geld in investeren), financieringsbeslissingen (hoe ga ik financieren), wat gaat er terug naar de stakeholders- beslissingen (oa dividend, belasting).
- Waar zit dan de toenemende moeilijkheid bij het ondersteunen van besluiten:
- Methode kunnen toepassen
- Geschikte methode uitkiezen voor het te nemen besluit
- Evalueren van nieuwe methodes op bruikbaarheid
- Verder maakt het ook uit of het een handelsbedrijf is, en productiebedrijf, internationaal opererend of niet en of het voor het bedrijf uitzonderlijke situaties zijn als fusie/verkoop/reorganisatie.
- Ik bedenk even welke rollen dit onderdeel op zich nemen (Ergens tussendoor koppel ik het ook nog even aan de rollen: analyse, reporter, advisor)
- En begin te formuleren
Selecteren en toepassen van analysemethoden gericht op (toekomstige) beslissingen.
- Niveau 1: student toont in staat te zijn een analysemethode toe te passen voor een eenvoudige beslissing
- Niveau 2: student toont aan in staat te zijn een passende methode voor een te nemen complexe beslissing te selecteren en toe te passen
- Niveau 3: student toont aan nieuwe methodes te kunnen beoordelen op bruikbaarheid.
Bijdrage leveren aan het management control systeem van de organisatie, gericht op sturen, beheersen, monitoren van het waardecreatie proces van de onderneming en op het bereiken van de strategische doelen.
- Niveau 1: student kent management control systemen en hun functie
- Niveau 2: student kan voor een eenvoudig bedrijf een management control systeem inrichten.
- Niveau 3: student kan een management control systeem evalueren en adviseren over hoe dat efficiënter cq optimaler het waardecreatieproces kan ondersteunen.
Ik stop hier. Beschouw mijn huiswerk als klaar omdat ik nu input nodig heb of de ingeslagen weg een beetje past bij wat de rest aan het doen is. 🙂
En ik kom ook in tijdnood. Alle lesvoorbereidingen voor volgende week moeten nog. Gelukkig is veel hetzelfde als vorig jaar.
Voor wie nieuwsgierig is naar knip- en tekenwerk;