De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Roosteren vanaf ….

Ik heb mijn studenten beloofd mijn best te doen voor roosteren vanaf 9.00. Dit is mijn “mijn best doen”: alle gehoorde argumenten op 1 plek bij elkaar. Ik hoor het graag als “hearsay” niet klopt, als ik dingen niet goed begrepen heb.

Aanleiding:

We roosteren in het nieuwe gebouw vanaf 8.30. Dat moest omdat het anders te moeilijk roosteren was. Dat wordt ons medegedeeld een week voor de zomervakantie, een extra gebouw wordt ingehuurd. Dus ja, dat zal echt zo zijn. We accepteren deze tegenslag. Regelen thuis wat daarvoor geregeld moet worden. En hopen dat we in de rustiger kwartalen 3 en 4 weer vanaf 9.00 gaan roosteren.

Hoopvol kijken we dus nu onze roosteraars aan. Zij beginnen namelijk met roosteren voor kwartaal 3. Ze zijn voor ons op de bres gesprongen en hebben het aangekaart. De andere faculteiten willen niet mee naar 9 uur.

De argumenten voor dat besluit (die via de wandelgangen tot bij mij kwamen): niemand klaagt & we willen geen onrust als het volgend jaar terug naar half 9 moet in het eerste kwartaal.

Sorry, maar dan heb ik het even niet meer.  Even de argumenten langs.

Niemand klaagt

Docenten onder elkaar

We vertellen elkaar ’s morgens dat we het echt niet fijn vinden dat we ons gezin niet hebben gezien voor vertrek. Of dat het niet fijn is om je kinderen zo vroeg af te zetten bij vriendjes, dat dat een heel gedoe is.

We realiseren ons best dat hordes mensen vroeg beginnen. Het ’s morgens thuis kunnen zijn is ons wisselgeld voor de flexibiliteit die op andere momenten van ons gevraagd wordt en die we dan ook met plezier geven.

En nee, we hebben nog niet geklaagd, #klaagtweet of anderszins. We hadden namelijk het belang helder aangegeven bij hen die het voor ons kunnen regelen, wisten dat zij hun best doen en gaven hen rustig de kans om dat te regelen.

En wat ik me dan afvraag, hebben die docenten bij andere faculteiten hetzelfde gedaan, gewoon gewacht. Of vinden zij het oprecht geen probleem. Of hebben ze het gewoon anders geregeld en laten zij handmatig omroosteren. Zijn wij dat meisje in de klas dat vertolkt wat anderen ook bezighoudt, dat scherp de details en de impact ziet en het niet kan laten dat bespreekbaar te maken. En/of zijn wij het braafste jongetje in de klas dat zich aan de regeltjes houdt en daarom last heeft van iets wat anderen gewoon anders oplossen.

*******************************************

Correctie hearsay 9/12/2016: Het is inderdaad wel een vraag die leeft bij de roosteraars, in hoeverre studenten en docenten problemen ervaren met 8.30u omdat klachten weinig gehoord worden. Het is niet als argument gebruikt om niet terug te gaan naar 9.00u.  (Sorry dat ik niet het hele artikel omschrijf. Keuze omwille van de verhouding tussen de tijd die me dat kost en de opbrengst)

*********************************************

Wat zie ik bij studenten

Ik gebruik deze week als voorbeeld.  Ik gaf alle drie de dagen les om 8.30. Alle dagen de wekker om 6.15, vertrek met de fiets om 7.00. En hoe mooi het ook is om licht te zien worden…

wp_20161208_07_48_56_pro

Het is echt niet mijn ritme. Ik merk het aan mijn probleemoplossend vermogen in dat eerste uur. En alsof de duivel ermee speelt, ik had echt dingen op te lossen in dat eerste uur.

Maar belangrijker, het is ook niet het ritme van een groep studenten.

  • Hoorcollegezaal dinsdag 8.30, 7 studenten aanwezig. We hebben een prima lessessie. Hoe dat met die andere 50 zit weet ik niet.
  • Hoorcollegezaal woensdag om 8.30, 18 studenten aanwezig. Ook hier een prima sessie. Wat de reden van de rest was om niet te komen weet ik niet.
  • Training vergaderen donderdag om 8.30, verplichte aanwezigheid, een aantal witte gezichten van “moe”. Een uurtje later ziet dat er al beter uit.

Er is onderzoek gedaan naar ritmes van pubers. Dat later beginnen beter voor ze is. Experimenten hebben ook laten zien dat ze liever later beginnen, maar niet later willen eindigen omdat ze ’s avonds nog veel activiteiten hebben.

Er is van mijn kant uit dus ook zorg dat studenten die ver moeten reizen (sommige 1,5 uur) wellicht besluiten niet te komen naar de 1ste les omdat het te vroeg is.

Als je het ze vraagt willen studenten liever om 9.00 beginnen. Ze weten niet dat dat tot de mogelijkheden behoort, trekken hun plan, Dus hoor je ook hen niet klagen daarover.

We willen geen onrust als het volgend jaar terug naar half 9 moet.

En hier word ik geraakt. Ik ben geen zeurende idioot!

Je kan me best uitleggen dat vanaf 9.00 roosteren alleen maar mogelijk is in kwartaal 3 en 4. Dat het in die andere 2 kwartalen noodzakelijk is om het vanaf 8.30 te doen.

Ik ben wel een visueel ingesteld mens. Ik vergelijk redelijk onbewust “noodzaak” met het aantal lege lokalen dat ik op een dag tegenkom.

Samengevat

Ja, we klagen wel en nee, van mij hoef je geen onrust te verwachten als je onderbouwt teruggaat naar 8:30 in kwartaal 1 volgend jaar. Tot zover de argumenten tegen.

De door mij verzamelde argumenten voor:

  • Een (groot) deel van je studenten en docenten functioneert beter als je een half uur later begint.
  • Mogelijk zijn meer studenten aanwezig als je een half uur later begint.
  • Het is goed voor de veerkracht van je docenten als ze hun rol thuis op een door hen gewenste manier kunnen vervullen.

Eigenlijk doe ik een beroep op dienend leiderschap (leiderschap dat uitgaat van wat een ander nodig heeft) van zij die over die 8.30 of 9.00 gaan.

Onze taak is het om “het maximaal ontplooien van de talenten van onze studenten en het vergroten van de bijdrage van deze talenten aan de samenleving”

Mijn onderdeel in dat geheel is om dat maximaal waar te maken in die ontmoeting met de student, in dat lesmoment.

Luister dan aub als ik aangeef wat ik daarvoor nodig heb. En ik beloof dan te luisteren naar onderbouwde argumenten waarom mijn behoefte niet ingewilligd kan worden.

PS1 Ter info, waarom het lastig is om als enige faculteit naar 9.00 te gaan. Dan begint “de roostermachine ” eerst met het roosteren van de anderen en zou het kunnen dat wij veel later op de dag gaan zitten met de lessen. Dat is ook niet wenselijk voor onze studenten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

  1. Sander Vrugt van Keulen 9 december 2016

    Mooie blog! Gewogen en bewogen… een prachtige opening voor een dialoog over roostertijden.
    (En daar bovenop vond ik het een stuk dat zeer aangenaam was om te lezen; chapeau! 🙂 )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén