In de afgelopen weken hebben we gewerkt aan persoonlijke vaardigheden die kunnen helpen om samen te werken. Het woord samenwerken wordt trouwens niet door iedereen op dezelfde manier ingevuld. Daarover heb ik hier al eens geschreven.
Nu is het tijd om naar groepsprocessen/activiteiten te kijken. In de evaluaties van de afgelopen weken geven jullie aan dat lessen het zinvolst zijn als je het meteen kan toepassen in de samenwerking rond het ondernemingsplan.
Dat wordt dus de uitdaging: het koppelen van de theorie/modellen aan wat jullie ervaren hebben bij het samenwerken aan het ondernemingsplan. Op zoek naar wat werkt.
Een manier om te kijken is met dit overzicht van Carrièretijger. Dit lijstje zouden jullie als groep kunnen doornemen en kijken wat op jullie van toepassing is.
Een andere manier is dat we beginnen met de online teamscan , als een soort nulmeting. Wat werkt al wel goed, wat kan nog sterker. Om dan vervolgens een paar elementen van de 4 dimensies van effectieve teams eruit pikken. De vier dimensies:
- Bestaansrecht: hiervoor zijn wij bij elkaar
- Inrichting: zo zijn wij georganiseerd
- Dynamiek: zo werken wij samen
- Omgeving: dit is het krachtenveld
Hiervoor zijn wij bij elkaar
- Ik heb jullie mindmap met de doelstellingen nog. Zijn die gehaald?
- Als jullie ondernemingsplan 18 minuten had geduurd, hoeveel tijd hebben jullie dan gespendeerd aan de verschillende onderdelen.
- Kan je nog iets anders uit dit filmpje gebruiken de volgende keer dat je samenwerkt.
Zo zijn we georganiseerd
- Welk gedrag zag je tijdens vergaderingen in je eigen groep,gevolgen?
- Welk gedrag niet, gevolgen?
of voor de cijferaars hoeveel hebben jullie vergaderingen gekost (inclusief het niet houden aan afspraken) vergadermeters
Zo werken wij samen & nog wat zo zijn we georganiseerd
- Herken je de fase waar jullie team in zit. Effect? (bij schema 6 min)
- Welke afspraken hebben jullie gemaakt in de forming fase. Gevolgen?
- Decider (16 min), wat vind je groep van deze aanpak.
- Asking for help is a sign of strenght (30 min) Hebben jullie hulp gevraagd?
- Making mistakes (37 min). Heeft er iemand “fouten” gemaakt en hoe zijn jullie daar mee omgegaan.
Ik heb het bewust even niet over het niet houden aan afspraken. Meestal hangt dat samen met uitstelgedrag. En daarover hadden we het vorige bijeenkomst. Bovendien hebben we in de bijeenkomst rond feedback geven geleerd hoe we daarover kunnen praten met die ander.
Ik ben benieuwd hoe we onze bijeenkomst gaan indelen.
PS 31/01/2013 Ik voeg hierbij de NPS-score met doorslaggevend argument. Het helpt mij met name om te bepalen waar studenten het meeste leerrendement ervaren hebben.
Judith van Hooijdonk 3 december 2012
leuk dat je filmpjes die ik deel weer gebruikt in je lessen. Wat vonden de studenten er van?
Ilse Meelberghs 3 december 2012
Ja, die kwamen precies op het goeie moment, 1 dag voor de lesvoorbereiding. Wat de studenten ervan vonden: ‘k ga nog eens vragen of ze dat (naast hun reflectieverslag) ook hier willen laten weten. 🙂