Woensdagmiddag, 6 studenten, 3 externen (waarvan 2 studenten van vorig jaar), en 3 docenten, anderhalf uur.
Ik blogde al over de overwegingen vooraf. Gister was het moment dat we samen die 3 dagen maatschappelijk verantwoordelijk handelen invulling gingen geven.
Vooraf kreeg ik het toch even flink benauwd. Mijn collega had de co-creatoren en tijdstip/ruimte geregeld. Klinkt eenvoudiger dan het was. Samen hadden we de contouren besproken. Ik had het “holding the space” op me genomen.
Benauwd. Dit is totaal nieuw voor onze opleiding. Wat als het me niet zou lukken. Adem in, adem uit. Weet me gesteund door dat deel van de groep dat ik al wel ken.
Voor ze kwamen had ik de ruimte flink verbouwd. Een kring met in het midden post-its op de grond. Op de muur een lange tijdlijn van de 3 dagen. Een van de studenten was lekker vroeg en hielp om het allemaal op tijd voor elkaar te krijgen.
De inrichting doet meteen wat ie “moet doen”. Verrast over de ruimte gaat iedereen zitten, handen geven en voorstellen is een stuk makkelijker zonder tafeltjes ertussen, gesprekken starten op.
De start
Met een dialoogrondje “waarom ben ik hier, doe ik mee”. Iedereen pakt mooi de ruimte om te vertellen en bewaakt mee dat het niet te lang duurt.
Het verzamelen van ideeën
Ik heb vooraf alle 3 de leerdoelen een kleur gegeven. Inspiratie door het eerste rondje maakt dat we daar nog een kleur aan toevoegen voor “teamspirit/organisatie”. De leerdoelen:
- De student krijgt tools, modellen, concepten aangereikt die helpend zijn om de focus te verleggen van winst naar waardecreatie. En kunnen die gebruiken.
- De student begrijpt welk traject er doorlopen moet worden om tot maatschappelijk verantwoord handelen te komen.
- De student verdiept inzicht in datgene waar hij waarde aan toekent en waarom.
Vervolgens noem ik het leerdoel en vraag ze om op te schrijven wat in ze opkomt: vragen, activiteiten of andere dingen. Dat schrijven ze op op post-its in de kleur van het leerdoel. Gevraagd wordt om ook de naam erbij te zetten om overleg achteraf makkelijker te maken. Ik ga pas naar het volgende leerdoel als iedereen klaar is met schrijven. En er wordt druk geschreven.
Op de grond is het een lekkere puinzooi.
De ideeën een plek geven in het programma.
Vervolgens vraag ik de groep om hun post-its op de tijdlijn te plaatsen. te kijken of ze gelijkenissen zien. En als ze dingen willen verplaatsen even te overleggen met diegene van wie de post-it is.
In proces:
De oogst is lichtjes overweldigend.
En vanaf hier ging het op intuïtie. We gingen in gesprek.
Hebben aan het eind de grote lijnen voor de dagen liggen. Voor dag 1 en 3 al ietsje ingevuld. Gesproken over de locatie, een student had een low-budget idee.
Het vervolg
Over twee weken gaan we verder. Met het invullen van de grote lijnen, het verdelen van de taken op basis van talenten en/of wat we willen leren/oefenen.
Ik kijk ernaar uit!
Sander Vrugt van Keulen 4 december 2015
Prachtig resultaat! goed bezig… 🙂