Vandaag had ik bij een kopje fairtrade thee & chocolade (cadeautje op de faculteitsdag) een fijn gesprek met een van onze pas afgestudeerden. Zij heeft bij een grote werkgever in de regio onderzocht hoe ze “het deden” met betrekking tot de sociale prestatie-indicatoren van de MVO-prestatieladder.
Prachtig zoals ze gegroeid is van iemand die mij kwam vragen wat ze kon lezen over MVO naar iemand die op dit onderwerp inmiddels een schat aan kennis en ervaring heeft (=waar ik van kan leren). Mooi zoals ze beschreef dat het ook vooral benoemen is van wat er al is en dan kijken of je nog een stap kan zetten. En dat ze heel veel wetteksten heeft gelezen. Vervolgens heeft ze de ontwikkelingen geschetst bij het bedrijf.
Ik heb haar gevraagd deel te nemen aan de MVO-community . En dan alle ideeën te spuien bedenken waar we in curriculum welke MVO logisch zouden kunnen toevoegen. Ze heeft me vandaag geholpen voor onze casus op vrijdag. Dan vragen we aan de studenten om te bepalen of een bedrijf een “goeie” werkgever is. Uit de losse pols gaf ze aan dat studenten dan de volgende dingen kunnen onderzoeken:
- Werving en selectie procedure
- Opleiding en bijscholing
- Arbeidsvoorwaarden (CAO)
- Wat bij ontslag (Jobcentre)
- Ondersteuning werknemers bij financiële problemen, OV, sport
- Veiligheid, arbo, certificering ISO
- Zieke-verzuim, reintegratie-procedure
- Betrokken bij beleid: or / medezeggenschap
- Gedragsregels: pesten, omgaan met je klanten,discriminatie, klokkenluiders, bij conflicten tussen medewerkers
Nou, ik ben benieuwd wat de studenten gaan vinden bij hun onderzoekje. Super dat een alumni tijd maakt voor zo’n gesprek!