De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Waarom reflecteren? (#MBS1)

Heerlijk die moderne tijd. Ik google even op reflectie vind informatie bij Carrierertijger.nl en een mooi gemaakt (door meester Jeroen) filmpje met mijn allerbelangrijkste punt over reflecteren:

Want het is inderdaad lastig om niet snel snel te reflecteren omdat het moet, maar tijd te nemen en ervan te leren. Voeg daarbij de zin uit dit artikel uit het HBO-jounaal “Reflectie heeft alleen zin als het noodzakelijk is om tot een (beter) resultaat te komen” . Mij irriteert het vooral dat ik de lol van reflecteren niet echt kan opschrijven.

Een paar zinnen uit de inleiding van dit boek helpen:Mensen leren beter en worden competenter als ze nadenken over hun ervaringen. Reflectie betekent bewustwording van/ kritische bezinning op je eigen ervaringen, op datgene wat je overkomt in je dagelijks leven en in je (toekomstig) beroep en ook het willen leren van fouten, missers en blunders. Door na te denken over je ervaringen, handelen, gevoelens en de keuzes die je maakt kun je groeien in je beroepsuitoefening. De ene persoon reflecteert heel bewust en systematisch, de ander meer intuïtief of spontaan. Daarnaast is ook niet ieder evenzeer bereid tot reflecteren. Sommige mensen vinden het eng of gewoon gezeur en willen niet over gevoelens praten. De mate van reflecteren kan met diverse factoren samenhangen zoals:

  • Je bent een beginnende of een meer gevorderde beroepsbeoefenaar
  • Je hebt een leerstijl, die meer of minder op reflectie is gericht.
  • Je komt uit een gezin, waarin reflecteren wel of niet vanzelfsprekend werd gevonden
  • Je bent (meer of minder) open en kwetsbaar als persoon en je hebt veel of weinig zelfvertrouwen

Bij het accepteren van feedback (een belangrijk onderdeel van reflectie) kan er bijvoorbeeld zoveel weerstand tegen reflectie ontstaan dat er een averechts effect optreedt. Toch kan ieder mens – hoezeer je onderling ook kunt verschillen – leren reflecteren.  Reflectie kun je beschouwen als een levensnoodzaak, net zo als nadenken over de zin van het leven.

  • Mensen die nadenken over hun leren, zijn beter in staat te leren 
  • Hoezeer mensen ook onderling verschillen, ieder mens kan leren reflecteren.

Door te reflecteren kun je bepaalde verschijnselen leren analyseren, verbanden ontdekken en ook je eigen manier van functioneren beter doorzien. Met name wanneer  reflectie systematisch plaatsvindt zoals in reflectiemodel van Korthagen.

Maar of ik hiermee de kick van het reflecteren krijg overgebracht. Bvb de effecten op mijn werk van mijn reflecteren dmv mijn blog. Ik ga het opnieuw proberen in de les volgend jaar. Kijken of het nu wel lukt om ze met plezier te laten werken aan de reflectieverslagen bij de module samenwerken. Tips zijn nog altijd welkom!

PS Om te onthouden, leuke werkvormen staan er in het boek. Bij opzet van dit boek kan je alvast een voorproefje vinden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Nienke de Bie 29 december 2012

    Goede blog! Op een vernieuwende school als het Ijburg College waar ik werk en waar reflectie een essentieel onderdeel is van het leerproces, merkte ik dat leerlingen reflecteren moeilijk, lastig en vaak stom vinden. Ik heb mijn coachklas (4 vmbo) gevraagd mee te denken over reflectie op inhoud en proces na een periode. Zij gaven aan heel graag tussendoor te reflecteren, in duo’s of groepjes en op verschillende manieren. Zo hebben ze wel eens reflectiefilmpjes gemaakt, top-tipkaarten voor zichzelf en een ander geschreven etc. Ook belangrijk: laat ze reflecteren op jouw handelen en input van die periode. Kwetsbaar maar zo waardevol!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén