Deze week heb ik in twee werkgroepen (gezamenlijke propedeuse) uitgesproken dat ik tegen “het competitie-element” ben.
Dat heeft 2 redenen.
- Als je “elkaar versterken” wil bevorderen, werkt competitie tegen.
- Competitie beloont niet noodzakelijk het proces en werkt daarmee een groei-mindset tegen.
Hieronder vind je mijn antwoorden op:
- Waarom zou je “elkaar versterken” willen bevorderen?
- Wat is de relatie tussen competitie, groeimindset en ondernemerschap?
- Hoe creëer je een groeimindset-bevorderende omgeving?
Waarom zou je “elkaar versterken” willen bevorderen?
Grote systeem:
- Als we naar de nieuwe economie willen dan is het nodig dat we met zijn allen voortbouwen op ideeën die werken.
- citaat uit Door de bomen het bos zien Jan Bommerez:
De oude gedachte dat conflict en competitie mensen het beste aansporen tot productie is zo passé.
- citaat uit de Chicken Conspiracy
The either/or polarization process and argmentative mindset work against coorporation and team efforts by hindering integration of ideas and creativity. They limit optimal use of personal, team and organisational resources.
Kleine systeem:
- Dan gaat het over talenten zien en waarderen. Dat heb ik uitgebreid besproken in de lesvoorbereiding. (inclusief hele ondersteunende filmpjes volgens mijn collega’s). Ik wil graag dat studenten ervaren dat ieders talenten en inspanningen gezien en gerespecteerd wordt. Niet alleen van de winnaars.
- Met dat je 3 groepjes tot winnaars benoemd benoem je 380 studenten tot verliezer. In een tijd (de propedeuse) die al zoveel meet- en “niet-geslaagd” momenten kent.
Wat is de relatie tussen competitie en groeimindset.
Groot systeem
- Bij competitie is het heel lastig om het proces te belonen. Het resultaat wordt beloond. Dat resultaat is soms het gevolg van meer voorkennis, slimmere studenten. Niet noodzakelijk het gevolg van het proces. En werkt daarmee mogelijk een groei-mindset tegen. Voor het bevorderen van een groeimindset beloon je het proces: gedrag, inspanning, doorzettingsvermogen. Of nog beter “nadenken over gedrag”.
- Het resultaat van een groeimindset is het resultaat dat je met competitie denkt te bevorderen: presteren op hoog niveau.
- Het gedrag dat je ziet bij een groeimindset is ondernemers-gedrag: houden van een uitdaging, doorbijters houden vol bij tegenslag, vinden dat inspanning erbij hoort, staan open voor kritiek, raken geïnspireerd door het succes van anderen en leren daaruit.
Klein systeem
- Om open te staan voor feedback (en dus te leren) heb je een groeimindset nodig. Dat besprak ik al een keer in deze lesvoorbereiding.
- Het is al zo lastig in het eerste jaar. Studenten hebben vaker rondom school een fixed mindset ontwikkelt. Ikzelf wil hierin niets extra toevoegen wat die fixed mindset versterkt.
- Nog beter zou zijn, de groeimindset, de ondernemersmentaliteit bevorderen in de keuzes die we maken in onze werk- en toetsvormen.
Hoe creëer je een groeimindset-bevorderende omgeving
In deze Ted-talk legt Carol Dweck voor hoe je een groeimindset-omgeving creëert (gebaseerd op onderzoek) en benoemd de resultaten ervan.
En nog een keer, omdat ie prachtig is, de visualisatie van de beide mindsets.
lottekeularts 6 januari 2015
Beste mevrouw Meelberghs,
Bij het lezen van u blog kwam bij mij ook direct een TED Talk in mij op namelijk deze van Dan Pink https://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
In deze TED Talk wordt ook duidelijk dat een competitie element zelfs een proces kan tegenwerken als het cognitieve inzet bevat.
Het is in mijn optiek ook een erg simpele gedachte om door middel van een beloning of prijs te proberen studenten te motiveren. Je waardering laten blijken voor de studenten die met goede inzet en samenwerking een mooi product afleveren is natuurlijk niet slecht, maar misschien is het vooraf aankondigen van het wedstrijd element geen goede motivator.
Met vriendelijke groet,
Lotte Keularts
4e jaars student Bedrijfseconomie
Ilse Meelberghs 7 januari 2015
Lotte,
Het doet me echt plezier dat je reageert. Ik ken de talk van Dan Pink, maar had in deze context niet aan hem gedacht. Dankjewel voor deze waardevolle toevoeging.
Ilse
Ilse Meelberghs 21 december 2014
Wauw, dankjewel Johan voor dit “aanvullen en versterken” dmv een antwoord-blogpost (http://www.creativeinterchange.be/?p=286). Ik vroeg het omdat ik wist dat jij daar de kennis voor had. Fijn dat je er ook tijd voor kon en wou maken 🙂