Vrijdagochtend stond het landelijk overleg Bedrijfseconomie in het teken van MVO in het curriculum. Twee sessies: lector Duurzaam financieel management en een workshop van ons. De deelnemers deden beide sessies en gaven aan dat ze complementair waren. Ik heb dat jammer genoeg dus gemist, heb wel lekker 2 keer onze sessie bijgewoond. Elk nadeel …
Na onze verhalen schreven de deelnemers op post-its wat er voor hen nodig is om het MVO in het curriculum te krijgen, wat er al gelukt is. Deelden dat met de groep, plakten het op. Meestal “hamster” ik dit soort opbrengsten. Nu leek het me waardevoller als ze mee gingen naar het secretariaat van het Loobe.
En dus schrijf ik dit vanuit “wat ik me nog herinner”
In de grote lijn deelden we de voorkeur voor een integrale aanpak. Als onderdeel van de vakken. Toch lijkt het makkelijker om het separaat aan te bieden. Dit baseer ik op wat genoemd werd als “reeds aanwezig” tijdens de sessies. Er lijkt behoefte aan “inspiratie per vak over de richting” gezien de belangstelling voor de eerste poging daartoe (van een collega van mij, gemaakt voor onze 4de-jaars).
Verder is, het MVO- maken van een ondernemingsplan ook iets wat op meer plekken voorkomt.
Er is al best veel. Alleen dus versnipperd over de verschillende opleidingen bedrijfseconomie. Ik zag mensen elkaar aanspreken na de sessie en uitwisselen. Zelf had ik onze module van het 4de jaar bij op een usb-stick, een paar mensen hebben die overgenomen. Ikzelf heb in ieder geval 1 module opgesnord die zo bij ons zou kunnen passen (inhoud, corporate governance, en werkwijze passen ook bij een docent van ons).
Wat raakte me:
- Een hogeschool die het wel vaker laat terugkomen in de vakken (gedreven docenten), waar studenten steeds meer geloven dat het (duurzaam ondernemen) kan, en waar dit jaar 15 scripties mvo-gerelateerd zijn.
- Diezelfde hogeschool waar de promovendus als ze vastloopt in het onderzoek haar studenten hulp vraagt. Omdat die zo heerlijk out of the box kunnen denken. Daar raakt vooral het serieus nemen van de ideeën van studenten.
- De vraag of wij als hogescholen niet kunnen zorgen dat onze studenten MVO binnenkruien in het MKB. (mijn droom eigenlijk)
- Een andere hogeschool die haar studenten de kans geeft om ondernemers (ik dacht in de Bijlmer) te helpen.
- De mensen van Aruba die een oproep doen om bedrijfseconomie ondersteunend te laten zijn aan de (ontwikkeling van) technologie die de oplossingen voor de aarde moet gaan creëren.
- De kanttekening dat bij zo’n integrale aanpak hoort dat het maatschappelijk verantwoordelijkheid handelen van de eigen onderwijsorganisatie zichtbaar is.
- Nog een andere hogeschool die haar studenten vraagt om bij de scriptieverdediging voorbereid te zijn op de vraag wat hun onderzoek/oplossing voor effect heeft in de maatschappij, breder dan de opdrachtgever. (bvb bij een scriptie over belastingvermijding)
Dat is wat nu zo komt bovendrijven. Dat wou ik even vastleggen voor het begin van de nieuwe week.
Misschien willen anderen in de reacties nog aanvullen of een gastblog schrijven 🙂