Ik heb stukken van deze “Education fit for the 21st century lezing gezien. Het was onderdeel van het Disruptive Innovation Festival.
The Disruptive Innovation Festival (DIF) is an online, open access event that invites thought-leaders, entrepreneurs, innovators, businesses, designers and learners to explore the question “The economy is changing – what do I need to know, experience and do?”. Find out more here.
Dat festival komt trouwens “uit de hoek” van de Ellen MacArthur Foundation. Een vrouw die stevig inzet op het versnellen van de transitie naar een circulaire economie.
Apart, die combinatie van de uitgesproken Ken Robinson en de reflectieve Peter Senge.
Uitgangspunt deze 5 ideeën
Handig is dat in de aankondiging van de sessie de 5 leidende ideeën al worden genoemd.
Uit: aankondiging sessie
Five key guiding ideas are outlined for the emerging education system:
- A new era of personalisation – moving away from standardisation
- Strength in peer to peer networks – technical and emotional needs enriched through exchange in groups not as groups
- Promote collaboration not competition – the system rewards collaboration, celebrating the social aspects of learning
- Be the change you want to see – rooted in your local circumstances shape structures that enable the desired behaviour
- Too urgent to rush – the only way we will cope with the future is recognising that we are part of shaping it, one step at a time
Zitten ze in In 7 fase community leren?
Eigenlijk waren ze niet nieuw voor me. Ik heb ze al waargenomen toen ik op zoek ging naar mensen die anders denken over onderwijs (mijn eigen fase 3, onderzoekend op pad). En heb ze zo goed als mogelijk meegenomen in het 7 fasen communityleren. (mijn eigen fase 6, tonen).
Als ik dat een beetje moet onderbouwen klinkt dat als:
- Het proces combineert de vrijheid van het eigen antwoord van de student met de eisen van het systeem (verplichte learning outcomes) (1)
- Het communityleren-proces ondersteunt in zijn structuur en werkvormen peer to peer networks. (2)
- Een quote die ik gebruikte in fase 2: “als je concurreert met anderen wil niemand je helpen, als je concurreert met jezelf wil iedereen je helpen”. De insteek is dialoog en elkaars ontwikkeling ondersteunen. (3)
- Bij het bedenken van het leerproces in de communities is ook gekeken naar wat opkomt bij bedrijven/organisaties als “gewenst nieuw”. Het communityleren-proces ondersteunt die trend. Oefent met deze jonge mensen de vaardigheden die daarvoor nodig zijn (4)
- Het vraagt inderdaad tijd (5) De huidige wettelijke kaders maken sommige stappen nog niet mogelijk maken en/of heel moeilijk. Mensen hebben gewoon ook tijd nodig hebben om hun frames/kaders te herscheppen.